Ta hotet på allvar utvisa Kinas ambassadör

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ta hotet på allvar utvisa Kinas ambassadör - Diktaturen Kinas maktanspråk är det långsiktigt största hotet mot hela den fria världen. Det är dags att börja ta det kinesiska hotet på allvar och leverera konkreta åtgärder, skriver Martin Hallander och Anton Roos, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU).  

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

I George Orwells dystopi "1984" målas ett fiktivt framtidssamhälle upp där staten massövervakar och kontrollerar sina egna medborgare. När vi nu gått in i ett nytt decennium kan man konstatera att Kina uppnått den teknologi som krävs för att förverkliga detta scenario. I det så kallade "social credit system" används vårs tids tekniska utrustning till att övervaka kinesiska medborgares alla steg, och handlingar följs därefter upp med plus- och minuspoäng beroende på regimens godtycke. Det är denna stat, världens största diktatur, som aspirerar på morgondagens världshegemoni. Det är nu hög tid att börja vidta konkreta åtgärder för att möta detta ökande hot.

Kinas ambitioner kräver ett försvagat väst och för att förverkliga det gör man allt i sin makt. I strid med internationell rätt byggs konstgjorda öar i Sydkinesiska havet för att öka sitt inflytande i regionen. I Hongkong slås demokratiska protester ner brutalt med hjälp av regimen. Ökad handel har inte liberaliserat Kina utan tvärtom snarare använts som ett medel för att göra landet mer auktoritärt. Nämnda exempel är bara några av många.

Inte ens ett avlägset land i norra Europa är förskonat. Kina bedriver just nu ett målmedvetet arbete för att utöka sin intressesfär i Sverige. Detta sker dels genom indirekta metoder som att man köper upp svenska företag samtidigt som man etablerar sina egna, dels genom mer direkta metoder som flyktingspionage, underrättelseinhämtning samt ren skrämselpropaganda från den kinesiska ambassaden. Denna hotbild och verklighet har ännu inte sjunkit in i det svenska medvetandet, och åtgärder lyser därför också med sin frånvaro. I ett första steg bör därför följande genomföras.  

1. Utvisa Kinas ambassadör.
Vid upprepande tillfällen har ambassadör Gui Congyou överträtt sina friheter som diplomat och lagt sig i svensk inrikespolitik. När kulturminister Amanda Lind skulle dela ut ett pris till den fängslande svensk-kinesiska journalisten Gui Minhai hotade ambassadören med allvarliga konsekvenser. När ministern trots allt delade ut priset blev följden att Lind blev portad från Kina samtidigt som framtida handel blir mer begränsad. Som en tydlig markering mot Kinas oacceptabla inskränkning i svensk suveränitet bör ambassadören omgående utvisas.

2. Förbjud myndighetsanvändning av Huawei och ZTE.
Spionagemisstankarna gentemot kinesisk teknikutrustning är både höga och reella. Risken finns att produkterna innehåller virus som är ämnade för cyberattacker. Med tanke på Kinas globala ambitioner är detta heller inte osannolikt. Länder som USA, Storbritannien och Australien har redan vidtagit långtgående åtgärder och kommit med förbud. Sverige borde därför följa efter och förbjuda företag som Huawei och ZTE från att användas av myndigheter.    

3. Ta fram en seriös Kinastrategi.
Efter långtgående politisk press publicerade regeringen till slut en Kinastrategi. Resultatet lämnar dock mycket att önska då strategin varken innehåller en seriös diskussion kring hotbilden eller någon som helst plan för hur man ska hantera den. Det behövs en ny, uppdaterad och seriös strategi för hur man hanterar det kinesiska hotet.  

4. Uppgradera relationerna till Taiwan.
Taiwan är ett demokratiskt och fritt land som ständigt har fått och får utstå kinesiska påverkansförsök. Under året blev Sheraton hotel i Stockholm pressade av den kinesiska ambassaden att inte tillåta Taiwans Sverigerepresentation att fira sin nationaldag där. Detta är oacceptabelt. Sverige måste tillsammans med andra länder stå upp för Taiwan och dess rätt till självbestämmande. Att uppgradera den svenska representationen i Taipei och stärka handelsrelationerna med Taiwan skulle inte bara vara rätt sak att göra utan skulle framförallt sända en stark signal till Kina.

I diskussionen om svensk säkerhet är det ofta Ryssland som står på agendan. Med all rätt, med tanke på den negativa utveckling som Putinregimen stått för. Det får dock aldrig innebära att vi negligerar det hot som många klassificerar som det långsiktigt största mot hela den fria världen. Det är dags att börja ta det kinesiska hotet på allvar och leverera åtgärder i enlighet med vad problemet kräver.

Martin Hallander
förbundsordförande, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)
Anton Roos
försvars- och säkerhetspolitisk talesperson, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Källa - 2020-01-11 21:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+