Teater Inc tar farväl av Malmöscenen med Drömmen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Teater Inc tar farväl av Malmöscenen med Drömmen - I första akten av William Shakespeares "En midsommarnattsdröm" har Hermias far bestämt att hon skall gifta sig med Demetrius trots att hon älskar Lysander. Nu väcker regissören Ronny Danielsson berättelsen till liv men låter den färgas av berättelser han mött i Malmö. I dansteaterföreställningen "Drömmen" avhandlas tvångsgifte, hedersförtryck och rätten att vara - och älska - den man vill.

- Jag tar det jag vill av Shakespeare och så gör vi en egen dröm. Det börjar med ett tvångsäktenskap men paret flyr ut i skogen. Där är, som hos Shakespeare, allting fritt: män är ihop med män, äldre med yngre och två tjejer blir ett par. I skogen är allting möjligt, men är det en dröm eller bara en fantasi, säger Ronny när vi träffas i Moomsteaterns lokaler där det just nu repas för fullt.

Är det svårt att som vit, svensk man prata om dessa saker?

- Nej, men jag kan bara vara ödmjuk och säga att jag inte kan allt men att jag lär mig, säger Ronny.

- Jag är själv utbildad lärare för barn och ungdomar i det mångkulturella Malmö och har en gång i tiden jobbat med det i Rosengård. De erfarenheter som jag mötte där gör att jag gärna vill prata om dessa ämnen. Jag tar upp verkligheten som jag har mött och blandar den med Shakespeare. Det mötet: William, Ronny och verkligheten, gör mig kreativ, fortsätter han.

För regissören, känd för musikalsuccéer i Malmö som "Billy Elliot", "Kinky boots" och "Jesus Christ Superstar", är föreställningen också ett sätt att utforska nya spår.

- Jag gör jättemycket teater och musikaler, men vad jag inte gör är dansteater. Jag vill också utveckla mig själv, säger han.

Senaste föreställningen Teater Inc satte upp var "Transformation", baserad på Romeo och Julia, som spelades i Caroli kyrka för fyra år sedan. Då var planen en svit med tre verk med Shakespeare som grund, men finanser satte käppar i hjulet. Nu blir "Drömmen" teaterns sista föreställning.

- Jag orkar inte hålla på och söka en massa pengar i fyra-fem år. Men det känns som ett bra avslut: att få säga: "Tack så mycket". Men lägger någon en miljon på bordet och säger: "Gör något Ronny" då blir jag nog lockad att fortsätta, säger Ronny som alltid har velat ha utrymme att skapa utanför de stora scenerna.

- För mig har det alltid varit viktigt att också bedriva teater utanför institutionerna. Det är någonting som jag utvecklas av och som kan ge något till Malmöpubliken.

Redan på 2000-talet blev hans dröm med folkteaterprojektet Teatern. nu verklighet och deras första föreställning var "En midsommarnattsdröm". Nu när Teater Inc gör sin sista show har Ronny cirklat tillbaka dit - helt omedvetet.

- Ja det blev den första och den sista - det blev ju roligt. Det tänkte jag inte på själv. Men så blev det.

Den 5 oktober är det dags för premiär. Då möts tåspetsdansare, moderna dansare samt amatörer från Latinskolans teaterlinje, Studioteatern och nätverket RFSL Newcomers, för asylsökande, papperslösa och nyanlända hbtq-personer, på scen.

Vad hoppas du att publiken ska ta med sig?

- Att de förstår hur komplext det här är. Det går inte att acceptera tvångsgifte eller hedersmord. De unga tjejer och killar i Malmö som lever i miljöer med detta måste protestera, de kan inte betala med sina liv men de kan inte backa, säger Ronny Danielsson.

Källa - 2019-10-02 10:00

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+