Trots svikande stöd  MP nöjda med att regera

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Trots svikande stöd  MP nöjda med att regera - Utan Miljöpartiet hade flyktingpolitiken varit ännu hårdare, tror deltagare på MP-kongressen. De vill fortsätta regera och gärna med Socialdemokraterna.

- Det var en fin gest av Stefan Löfven att komma hit, säger tidigare MP-språkröret Eva Goës.

Nästan hälften av svenskarna tycker att Miljöpartiet är "hemskt", enligt Sifo, och SR:s kartläggning visar att partiet är bland de mest hatade på sociala medier.

Men när det tilltufsade partiet samlades på kongress i Västerås var den allmänna uppfattningen att det ändå lönat sig att vara med i regeringen. Partiaktiva är nöjda med miljöbeslut som klimatlagen och flygskatten.

Och flyktingpolitiken hade knappast varit mer liberal med någon annan regeringskoalition, resonerar de.

- Vi har varit tvungna att kompromissa om flyktingpolitiken, men med oss i regeringen har kompromissen blivit till fördel för flyktingar, säger Maj Ardesjö, ordförande för MP i Falun.

Miljöpartiet har för första gången någonsin varit med i en regering, och det som mindre parti i en koalition som inte har majoritet i riksdagen. Självklart sker det på bekostnad av opinionsstödet, enligt Eva Goës, som var språkrör för MP 1986-88.

- Jag kan förklara, men inte alltid försvara den förda politiken. Är man ett litet parti blir man uppätet av det större partiet, säger hon.

Flera regeringsbeslut går helt emot MP:s linje, som försäljning av brunkolet, att inte stänga Bromma flygplats och ett närmare Nato-samarbete.

När Stefan Löfven (S) äntrade scenen ställde miljöpartisterna sig upp och klappade, även om någon i publiken hördes muttra "stå upp för sossen". Statsministern hade en trevlig pratstund på scenen med MP-språkrören, och Isabella Lövin visade en bild på hur S överträffat de miljölöften man gav före valet.

Eva Goës anser att det var en fin gest av Stefan Löfven att komma.

- Han visar att vi har förtroende för varandra. Annars tror jag inte att det vore så roligt att gå vidare i det här samarbetet.

I SVT:s partiledardebatt såg regeringssamarbetet ut att spricka i direktsändning, då Stefan Löfven öppnade för att göra upp om flyktingpolitiken med M.

Men Eva Goës tror inte att S är på väg att dumpa MP.

- Det finns väldiga krafter inom S som inte vill se den politiken ett samarbete med M skulle innebära, säger hon.

Språkröret Gustav Fridolin skyllde delvis på medierna när han fick frågan om de dåliga Sifo-siffrorna.

- Vi vet att det offentliga samtalet följer ett slags flockmentalitet. Vi har definitivt varit i blåsten och tagit svåra beslut. Men vi har stått pall för det, säger han.

Hur ska ni vända utvecklingen?

- Vår grej är att visa att miljöpolitik behövs. De som tror att miljöpolitiken ska lösas av någon annan någon annanstans får tycka att vi är hemska, för vi tänker lösa den här och nu.

Kampen mot plast i haven är viktig i MP:s valmanifest, som godkänns på kongressen. Partiet vill beskatta take away-förpackningar och engångsgrillar och förbjuda engångsprylar av plast som kan göras av bättre material.

Trots svikande väljarstöd hoppas många miljöpartister att kunna fortsätta regera.

- Om man bara vill ha plakatet och inte få igenom något på riktigt, då ska man vara i opposition, säger Gunvor G Ericson, statssekreterare i statsrådsberedningen.

Sverigedemokraterna är det enda partiet hon på förhand utesluter samarbete med, även om hon säger att det vore mycket osannolikt att regera med M. På kongressen behandlades också en motion som ville se närmare samarbete med Vänsterpartiet, men det är inget partistyrelsen vill ställa sig bakom.

Oras Tynkkynen deltog i MP-kongressen som representant för gröna partiers europeiska takorganisation. Enligt honom är bilden av MP mycket mer positiv utanför Sverige. Många är imponerade av flygskatten och skatteavdrag på reparationer.

I hans hemland Finland har De gröna tredubbelt opinionsstöd jämfört med MP, cirka 15 procent. Enligt Oras Tynkkynen beror det delvis på att man är i opposition och står i tydlig kontrast till regeringen.

- Men vi har varit i regeringen många gånger och lärt oss. Nästa gång går det bättre för Miljöpartiet, säger han, och ger ett råd till systerpartiet:

- En blockuppdelning funkar allt sämre nu när det politiska fältet förändrats. Vår erfarenhet i Finland är att det är klokt att samarbeta över blockgränsen.

Källa - 2018-05-26 06:45

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+