Uppmuntrande om EUs asylpakt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Uppmuntrande om EUs asylpakt - Kampen är i gång om EU:s nya migrationspolitik, sedan Ylva Johansson föreslagna "pakt" för första gången diskuterats av medlemsländerna.

Uppmuntrande samtal, konstaterar Johansson själv.

Efter nästan ett år av förberedelser börjar nu den verkliga dusten för asyl- och inrikeskommissionären Ylva Johansson.

Torsdagens möte med EU-ländernas inrikesministrar är första ordentliga genomgången av hur länderna ser på de nya förslagen.

- Jag är inte naiv. Vi kommer inte att nå en situation där alla länder eller alla partier i EU-parlamentet har samma syn på migration och invandring, men jag tror det är möjligt att nå en överenskommelse om mina förslag, säger Johansson till TT och Ekot i Bryssel.

In i det sista hoppades ministrarna kunna träffas fysiskt för att diskutera planerna. På grund av coronaläget blev det dock till sist "bara" i form av ett webbmöte.

Det hindrar ändå inte ministerrådets ordförandeland Tyskland från att hoppas på framsteg under hösten.

Inrikesminister Horst Seehofer söker i första hand enighet om vissa grundprinciper, bland annat om den snabbuppdelning som ska skilja ut merparten av de ekonomiska migranterna redan vid gränsen och den nya formen av "solidaritet" - där alla EU-länder ska hjälpa till med att antingen ta hand om asylsökande eller se till att skicka hem sådan som fått avslag.

- Vårt mål är att nå en politisk överenskommelse före årsskiftet om de viktigaste delarna i paketet, säger Seehofer på sin presskonferens efteråt och utlovar ett extrainsatt ministermöte i november för att ge länderna chans att diskutera med varandra i samma rum.

Både Seehofer och Johansson är optimister.

- Det var en uppmuntrande diskussion. Det är väldigt tydligt att vi behöver det här samarbetet och en kompromiss i migrationspolitiken. Medlemsländerna var väldigt villiga att börja förhandla, säger Johansson på presskonferensen.

- Viljan finns där - och den är stark, hävdar Seehofer.

Här är de viktigaste delarna i EU-kommissionens förslag till ny migrationspolitik:

* Snabbare gränshantering, med id-, hälso- och säkerhetskontroller inom fem dagar, varpå personer från länder som sällan har asylskäl förs till en uppsnabbad process med asylbeslut inom tolv veckor.

* Utvidgade regler för att föra över asylsökande från ankomstlandet till länder de har koppling till, exempelvis via syskon, tidigare studier eller arbete.

* Obligatoriskt deltagande för alla medlemsländer vid krislägen, antingen genom att ta emot asylsökande som anlänt till ett hårt pressat EU-land eller att hjälpa till med hemsändande av personer som inte fått rätt att stanna i EU.

* Ökat fokus på hemsändande genom tillsättande av en särskild EU-koordinator och en expertgrupp.

* Oberoende övervakning för att undvika att flyende trycks tillbaka utan att ha fått sin sak prövad. Dessutom förbud mot kriminalisering av frivilliga hjälpinsatser, exempelvis till havs.

Förslagen behandlas parallellt av EU-parlamentet och EU:s medlemsstater. Kommissionen hoppas på överenskommelser i princip för vissa delar redan under hösten och för hela paketet under 2021.

Källa - 2020-10-08 10:16

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+