Vi måste hitta nya allierade om britterna lämnar EU

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vi måste hitta nya allierade om britterna lämnar EU - Bara nio dagar kvar tills britterna kanske röstar sig ut ur EU.

Det skulle få stora konsekvenser för Sverige.

- Det vore väldigt, väldigt negativt, säger EU-minister Ann Linde.

Ann Linde har knappt hunnit bli varm i kläderna som EU-minister men kan redan nästa vecka bli tvungen att hantera ett eventuellt brittiskt nej till fortsatt medlemskap i EU.

Vilka blir konsekvenserna för Sverige om britterna röstar ut Storbritannien ur EU?

- Den ekonomiska orsaken blir mycket osäker, marknaderna kommer att reagera negativt och det vet ju alla att osäkerhet stör. Ungefär 100 svenska företag finns i Storbritannien, tre av de fyra storbankerna har kontor där och 100 000 svenskar bor i landet. De berörs direkt.

- Dessutom tappar vi vår viktigaste allierade i EU, vi röstar som dem i nära 90 procent av alla omröstningar. Vi får alltså mindre chans att få igenom de frågor som vi tycker är viktiga.

Hur orolig du för att de kommer att lämna?

- Jag är ganska orolig. Nejsidan har slutat använda ekonomiska argument och övergått till invandringsfrågan samtidigt som David Cameron gjort debatter som inte gått så bra. Det har gett dem som vill gå ur skjuts. med allt från döden på havet till investeringsprogram i länder som flyktingarna kommer ifrån. Det är välkommet.

EU-kommissionens vice ordförande efterlyser måste bli en ordentlig debatt om EU:s framtid efter britternas omröstning. Han vill att den blir konkret och inte handlar om fluff-fluff som mer eller mindre federalism. Vad säger du?

- Det tror jag är nödvändigt. I Storbritannien fördes ingen diskussion om vad medlemskapet betyder. Det Frans Timmermans också sagt är att vi måste prioritera vad EU ska syssla med. Dessutom, tror jag, att människor måste involveras tidigare.

I dag har många företag sina högkvarter i London. Handelskammaren tycker att Sverige ska börja uppvakta dem för att lobba för en flytt till Sverige, om det blir nej i folkomröstningen. Vad säger du?

- Det är rätt tänkt av handelskammaren, Business Sweden undersökte hur svenska företag tror att ett nej skulle påverka dem. 60 procent trodde det skulle vara negativt för sysselsättning och försäljning. 75 procent trodde det skulle vara negativt för företag i EU.

Storbritannien är den tredje största direktinvesteraren i Sverige. Om de lämnar EU kommer de att minska och det kommer framför allt att drabba Stockholm, säger handelskammaren. Delar du den bedömningen?

- Det finns ingen anledning att ifrågasätta den. De kommer ju sannolikt få betala tull på försäljningen till Storbritannien.

Det gäller också exporten. 6,3 procent av hela exporten och nära 30 procent av försäljningen från Stockholms län går till Storbritannien. Den kommer att minska. Hur allvarligt är det?

- Det är allvarligt. Förutom att betala tull kommer företagen sannolik få producera för nya standards.

890ff28784054cd759c033f2b/">EU
Storbritannien
Ann Linde
LenaMellin

Källa - 2016-06-14 08:32

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+