Flera proryska kandidater vinner val

Senaste nyheterna om Nato

Flera proryska kandidater vinner val - MOSKVA. Proryska kandidater smäller västvänliga konkurrenter på fingrarna i både Bulgarien och Moldavien.

Ryska politiker gläds medan utländska bedömare frågar sig vad de förmodade Putinpolarna egentligen vill.

- Vi har vunnit, alla vet om det.

Så utropade sig moldaviska socialistkandidaten Igor Dodon till vinnare i ett av helgens två val där ryssvänliga kandidater vunnit.

I både Moldavien och Bulgarien har valet setts som en dragkamp mellan öst och väst, men kandidater kan också växla ton för att passa den man för stunden vill närma sig.

Med så gott som alla röster räknade hade Dodon vunnit 52,3 procent av rösterna mot pro-europeiska rivalen Maia Sandus 47,7 procent, enligt France24.

Dodon har under kampanjen lovat närmare kontakter med Ryssland, men försäkrar samtidigt att han blir alla moldavers president.


Hyllade Donald Trump i valtalet

I Bulgarien är det politiske nykomlingen Rumen Radev, tidigare befälhavare i flygvapnet, som segrat. Hans budskap har handlat om att närma sig Moskva utan att för den sakens skull ta avstånd från EU- och Natomedlemmen Bulgariens allianser i väst.

Radev vann nästan 60 procent av rösterna. I sitt valtal hyllade han bland annat amerikanske valvinnaren Donald Trump:

- I sin kampanj sade han tydligt att han kommer att arbeta för en bättre dialog med Ryssland. Det ger oss hopp, stort hopp, om en fredlig lösning på konflikterna i både Syrien och Ukraina, sa Radey om Trump.


"Diktaturen av europeisk integration"

- Rumen Radevs seger i presidentvalen i Bulgarien visar på patriotiska krafter i Europa. De utgör alternativet till diktaturen av europeisk integration, säger Sergej Zjeleznajk från Putins parti Enade Ryssland, till statliga nyhetsbyrån Tass.


Mjuk mot Ryssland - men 100 procent för Nato

En lagom flörtig politik med både Ryssland och västländer vore ingen ovanlig förhandlingstaktik. Många länder med band åt båda håll lockas i dag att spela ut de två sidorna mot varandra, i hopp om en mer generös uppvaktning.

- Folk är oroade för vad Radevs dagordning egentligen är, eftersom han sänder ut motsägelsefulla budskap. Radev är mjukare mot Ryssland, i alla fal delvis för att möta en ryssvänlig stämning bland delar av folket, men jag tror ändå han är 100 procent för Nato.


Kreml: Imponerande

Kreml å sin sida välkomnar öppet en uttalad vilja att samarbeta med Ryssland.

- Tveklöst ser Kreml uttalanden från presidentsvalsvinnarna i Moldavien och Bulgarien om deras villighet att samarbete med Ryssland som imponerande, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov till ryska nyhetsbyrån Interfax.

Samtidigt avfärdar han beskrivningen av de två valvinnarna som ryssvänliga.

- Vi är emot att man befäster några definitioner, säger han.

Källa - 2016-11-14 18:41

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+