Kärnvapen het fråga i Sälen

Senaste nyheterna om Nato

Kärnvapen het fråga i Sälen - Vid lunchtid i dag drar Folk och försvars årliga rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen i gång. Där deltar omkring 350 personer, bland andra militärer, myndighetschefer, försvarsexperter, politiker, organisations- och näringslivsföreträdare.

Mellan 50 och 60 personer kommer att hålla anföranden under de tre dagarna. Bland de första i talarstolen är statsminister Stefan Löfven som ska tala under rubriken "Sveriges säkerhet i en ny värld". Talet uppges ta upp säkerhetspolitik ur ett brett perspektiv.

Löfven talade om nya hot redan förra året i Sälen, som it-attacker och påverkanskampanjer.

- Det är numera långt ifrån nya hot 2018. De har vi pratat om rätt länge nu, säger Annika Nordgren Christensen, försvarsdebattör och före detta MP-riksdagsledamot.

Hon förväntar sig att statsministern blir mer konkret om hur hoten ser ut.

Förra året lanserade Löfven en nationell säkerhetsstrategi för Sverige och han kommer i dagens tal att återkoppla till den. Strategin fick kritik för att vara oprecis när det gäller hur den ska finansieras och implementeras.

Även på de punkterna förväntar sig åhörarna att Löfven blir mer konkret, bedömer Nordgren Christensen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ska efter Löfven tala under rubriken "Säkerhetspolitik i norra Europa - Natos syn". Han kommer också att ha slutna möten med försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S).

Även Wallström talar på söndagen.

Särskilt medieintresse räknar Nordgren Christensen med kring den "upplevda" sprickan mellan försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström om FN-avtalet om ett kärnvapenförbud.

USA och även andra Natoländer har varnat för att en svensk underskrift kan försvåra det militära samarbetet med Sverige.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg lär få frågor om det i Sälen.

- Bara de tre personernas närvaro och att frågan nyligen har varit uppmärksammad gör att det blir fokus på det, säger Nordgren Christensen.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson kommer att hålla ett säkerhetspolitiskt tal på söndagen. Han beskriver sitt tal som en "ganska rejäl genomgång av säkerhetsläget i världen".

- Jag kommer att landa i några slutsatser, säger Kristersson.

En är att Sverige behöver ett nationellt säkerhetspolitiskt råd med placering i statsrådsberedningen i regeringskansliet. Rådet ska bestå av statsråd och ledas av statsministerm, samt utgöra den centrala statliga krisledningsorganisationen.

- Det ska se till att saker och ting tas om hand och kommer till rätt person i rätt tid med rätt information. Det tycker jag är en helt fundamental slutsats, säger Kristersson.

Källa - 2018-01-14 06:50

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+