Nato svarar på Rysslands upprustning

Senaste nyheterna om Nato

Nato svarar på Rysslands upprustning - Rysslands upprustning med långdistansmissiler i Östersjön går inte obemärkt förbi. Nu kommer svaret från Nato. Både USA och Storbritannien lovar militära utplaceringar i Polen och Rumänien som en buffert mot öst.

Det är ett nytt kallt krig som sveper in. De två stormakterna USA och Ryssland gör sina strategiska värderingar. I tisdags kom nyheten om att två ryska korvetter utrustade med långdistansmissiler passerade genom Öresund för stationering i den ryska Östersjöenklaven Kaliningrad.

Nu utlovar Storbritannienatt man ska placera stridsflygplan i Rumäniensamtidigt som USA utlovar ytterligare trupper i Polen.

Nato-chefen, norrmannen Jens Stoltenberg, säger ändå att förstärkningarna är ett "avmätt svar" till att Ryssland har 330000 man stationerade väst om Moskva, vilket är Natos bedömning.

- Bara den här månaden har Ryssland placerat Iskander-missiler som kan bära kärnvapen i Kaliningrad och ställt in ett avtal om vapenklassat plutonium med USA, säger Stoltenberg enligtReuters.

Nato meddelade redan i somras att man kommer att utöka närvaron i Östeuropa med 4000 soldater till nästa år, med ytterligare 40000 man i beredskap. På onsdagens Natomöte gav medlemsländerna besked om hur det ska gå till.

Den amerikanske försvarsministern Ash Carter avslöjade att pansarvagnar ska ambulera i östeuropeiska länder.

- Det är ett stort tecken på det amerikanska åtagandet att förstärka i avskräckande syfte, säger Carter enligt Reuters.

Hans brittiska motsvarighet Michael Fallon skickar en styrka på 800 man till Estland och stridsflygplan till Rumänien:

- Även om vi lämnar EU så kommer vi att göra mera för att bidra till säkerheten på Natos östra och södra flanker, säger han.

Även Kanada, Tyskland, Holland, Norge, Belgien och Kroatien ska enligt Aftonbladet ha gett besked om förstärkningar.

Jens Stoltenberg betonade också att åtgärderna från Natoländerna var en markering mot Donald Trump som uttryckt missnöje med att medlemsländerna inte gör rätt för sig.

Källa - 2016-10-27 07:22

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+