Bilden på Alan fick världen att reagera

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Bilden på Alan fick världen att reagera - Ett år har gått sedan bilden på treårige Alan Kurdi togs - ett foto som fick världen att reagera.

Den lille pojken, som låg drunknad på en strand efter att ha försökt fly över Medelhavet, fick opinionen att svänga och insamlingar att slå rekord.

-Jag tror bilden på Alan gjorde hela situationen med människor på flykt väldigt mänsklig och begriplig. Man såg människan och den mänskliga katastrofen bakom, säger Per Byman, generalsekreterare på Radiohjälpen.

Radiohjälpen hade dagen innan bilden togs dragit i gång sin insamling för människor på flykt och SVT hade en stor satsning på samma tema den 2 september förra året, vilket så klart påverkade viljan att ge. Men Per Byman tror att själva bilden hade stor betydelse för engagemanget, som ledde till att fyra miljoner kronor samlades in till organisationen under en och samma dag, då för ett år sedan.

-Bilden på Alan var väldigt central, för den var väldigt gripande i sin enkelhet och i sin tragik, säger han.


Fler positiva

Samma mönster sågs även hos andra hjälporganisationer. Flera av dem vittnade om att de inte sett något liknande engagemang sedan tsunamikatastrofen 2004.

Men inte bara viljan att ge påverkades. En Sifomätning som gjordes på uppdrag av Svenska Dagbladet visade att svenskarnas syn på flyktingmottagandet förändrades i samband med bilden. Veckan innan den spreds tyckte 17 procent att lagar och regler bör ändras så att vi tar emot fler flyktingar, en siffra som ökade till 25 procent efter spridningen. De som ville ta emot färre minskade från 34 till 29 procent i samma mätning.


Debatten svängt

Enligt Per Byman höll effekten av bilden, i form av en debattstämning mer positiv till flyktingmottagandet, i sig i ett par månader ungefär. I dag tror han att vi är mer avtrubbade inför liknande händelser.

-Vi har ett annat debattklimat i dag. När fokus förflyttas till hur vi kan stänga våra gränser, då blir det inte samma genomslag, säger han.

Källa - 2016-09-02 09:39

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+