Slösar inte pengar på invigningen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Slösar inte pengar på invigningen Senaste nytt om flyktingkrisen

Slösar inte pengar på invigningen - Det räcker att sätta foten i Rio de Janeiro för att omedelbart inse att det finns väldigt mycket annat att lägga skattebetalarnas pengar på.

Kåkstäderna Rochina och Vila Canoas vittnar om fattigdomen och det är skitigt och nedgånget lite varstans. Läkare passar under OS på att slå larm om stora brister i vården. Besökare varnas för att bada från den världsberömda stranden Copacabana eftersom vattnet är kontaminerat av avloppsvatten som rinner rätt ut i havet. Poliser klagar över att de inte får ut sina löner.

Brasilien har problem och landets ekonomi hjälptes inte av att finanskrisen kom i samma veva som landet på kort tid fick arrangörskapet för fotbolls-VM 2014 och OS, enormt kostsamma mästerskap.

Tiondel av Londons budget

Det är meningen att den för många jobbiga vardagen ska glömmas för en stund, natten till lördag svensk tid. I bristen på bröd får det bli skådespel. Vad de närmare 75 000 åskådarna på Maracanã-stadion och hundratals miljoner tv-tittare ska få titta på är förstås till stora delar hemligt.

Regissören Fernando Meirelles (Guds stad och The Constant Gardener) är en av kreatörerna bakom invigningen. Budgeten är bara en tiondel av den i London för fyra år sedan.

- Jag skulle skämmas att slösa vad London lade ut, i ett land som Brasilien där vi behöver sanitära anläggningar, där utbildningen behöver pengar. Jag är nöjd med att jobba med en låg budget eftersom det är förnuftigt, har Meirelles sagt i en intervju med brasilianska medier.

Pelé tänder elden?

Räkna alltså inte med någon överdriven lyx, prakt eller högteknologiska uppvisningar den här gången. Det blir mer känslor, rytm och musik.

Och dans, naturligtvis.

6 000 volontärer deltar i invigningen, som började repeteras i slutet av maj. 207 länder tågar in, Sydsudan och Kosovo för första gången i OS-sammanhang. Och bland de lag som går mellan Grekland (först) och Brasilien (sist) finns de tio aktiva som bildar Flyktinglaget.

Vem som slutligen tänder den olympiska elden i Sydamerikas först spel återstår att se. Fotbollsstjärnan Pelé säger att han fått en personlig förfrågan från IOK-basen Thomas Bach, men att han först måste komma loss från andra uppdrag för att kunna tacka ja.

Rio de Janeiro, TT:s utsände

Källa - 2016-08-04 13:16

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+