Varför lyfter inte Kinberg Batra M?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Varför lyfter inte Kinberg Batra M? Senaste nytt om flyktingkrisen

Varför lyfter inte Kinberg Batra M? - Alliansen är mindre än de rödgröna och når inte ens 40 procent. Dessutom får Kristdemokraterna bara 3,1 och skulle åka ur riksdagen om det var val i dag.

Efter två år av rödgröna klavertramp, en flyktingkris, MP-skandalen och en statsminister som borgerligheten hävdar knappt kan prata ordentligt är detta Anna Kinberg Batras resultat.

Och nu är de lågt hängande frukterna nog slut.

Så vad ska den svenska högern göra nu?

SCB

Dagens mätning från Statistiska centralbyrån var efterlängtad. Ingen annan väljarstatistik är så detaljerad och har lika många svarande.

I förväg gissade de flesta att Miljöpartiet skulle rasa och Alliansen gå om de rödgröna. På den borgerliga sidan hade vissa börjat hoppas att Moderaterna skulle bli största parti.

De flesta trodde på platt fall för Löfven.

När de verkliga siffrorna kom hann vissa inte ens ändra. "NY KALLDUSCH FÖR S OCH M" flashade Expressen.

29,5 procent

I själva verket fick Socialdemokraterna 29,5 procent och ökade mest i dagens mätning.

Det är goda nyheter för regeringen. Även om höstens flyktingkris testade de rödgröna till det yttersta så har de nu ridit ut krisen.

Miljöpartiet minskar men ligger över riksdagsspärren, så bilden som dominerar medierna av en regering i fullkomlig kris stämmer dåligt.

Tillsammans samlar dock de rödgröna partierna bara strax över 40 procent, långt under de siffror Socialdemokraterna ensamma hade tidigare.

M lämnar mitten

Anna Kinberg Batra har sedan hon valdes flyttat Moderaternas retorik och politik åt höger. Det verkar ha fungerat och hon har tagit röster från Sverigedemokraterna och möjligen även nästan haft ihjäl Kristdemokraterna.

Men hon har lämnat mitten öppen, något Socialdemokraterna längtat efter ända sedan Fredrik Reinfeldt lanserade "Nya" Moderaterna.

Räkna med att Stefan Löfven tänker fortsätta med hårda tag och tydlig mittenprofil - den som vinner radhusens folk tar hem regeringsmakten.

M behöver SD

Sverige befinner sig i en permanent parlamentarisk kris där ingen av blocken kan få egen majoritet. Blockpolitiken svarar inte på de frågor väljarna ställer.

Anna Kinberg Batras högergir gör kanske gräsrötterna glada men samtidigt är Alliansen som helhet så liten att den inte kan göra anspråk på regeringsmakten.

Moderaterna bör nog börja fundera på varför inte partiet lyfter under Kinberg Batra?

Om inget oförutsett inträffar kommer regeringsfrågan i valrörelsen 2018 bara handla om i fall Kinberg Batra, eller nästa M-ledare, är beredd att regera med stöd av SD.

Och dagens matematik går inte att snacka bort.

Källa - 2016-05-31 10:59

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+