Vi behöver inga superhjältar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vi behöver inga superhjältar Senaste nytt om flyktingkrisen

Vi behöver inga superhjältar - Politiker stiftar lagar. Så lagar förändras i takt med politiken.

Låter det självklart? Kanske, men när civil olydnad diskuteras verkar det stundtals glömmas bort.

Under måndagen ställdes aktivisten Elin Ersson inför rätta, åtalad för brott mot luftfartslagen, efter att ha vägrat sätta sig ner på ett flygplan som skulle utvisa en man till Afghanistan. Åklagaren yrkar på fjorton dagars fängelse.

Strax innan rättegången släpptes kortfilmen "Grounded", som skildrar händelsen. Huvudrollen har Josefine Frida Pettersen, känd som Noora i tv-serien "Skam". Filmen ligger på plattformen Ordinary Heroes, som säger sig vilja belysa vanliga människors hjältemod. På hemsidan finns också en film om Stansted 15, aktivisterna i England som åtalades genom terrorlagstiftning efter att ha stoppat en deportation.

Exemplen på solidaritetshandlingar som dragits inför rätta är betydligt fler. I Grekland släpptes Sean Binder och Sarah Mardini nyligen ur fängelse mot borgen, där de suttit i 107 dagar anklagade för människosmuggling efter att ha räddat flyktingar från att drunkna i Medelhavet. I Sverige dömde Högsta domstolen journalisten Fredrik Önnevall och två av hans kolleger för flyktingsmuggling efter att de hjälpt en pojke att ta sig till Sverige.

Hjältedåd utförda av vanliga personer, enligt budskapet i "Grounded". När Elin Ersson diskuteras i Tv4:s nyhetsmorgon menar rättsexpert Sven-Erik Alhem istället att aktivisten bör dömas för brottet hon anklagats för.

Oavsett ingång, det här vet vi: Den som lyckas ta sig förbi gränserna som förläggs allt längre bort från Europa, i Turkiet och norra Afrika, riskerar att drunkna. De som inte drunknar fastnar i ankomstländerna vid Medelhavet. De som inte fastnar i ankomstländerna vid Medelhavet stoppas längs vägen mot norra Europa. De som inte stoppas längs vägen mot norra Europa riskerar att få avslag på sin asylansökan och deporteras. Under de senaste året har överstatlig och nationell lagstiftning urholkat asylrätten till den grad att den knappt längre går att tala om.

Ändå tycks diskussionen kring civil olydnad utgå från en syn på lagen som deterministisk, oföränderlig, bortom politiken. Det finns lagar, och de lagarna bryts. När lagarna bryts är människor antingen brottslingar eller hjältar. Vad är en hjälte? Enligt hemsidan ordinary heroes är det någon som står upp för någon, höjer sin röst för att försvara rättvisan och får andra personer att vilja göra något gott. En mer sympatisk ingång än att avfärda människor som ligister, naturligtvis. Men ändå en otillräcklig syn på solidaritet som godhet i en ond värld, snarare än som ett verktyg för politisk förändring. Dessutom är det en passiviserande bild av dem som ska räddas.

Källa - 2019-02-06 14:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+