Viktigt att nå en samsyn kring migrationspolitiken

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Viktigt att nå en samsyn kring migrationspolitiken - Kritiska röster talar om en mindre human socialdemokrati efter den åtstramade flyktingpolitiken. Men migrationsminister Heléne Fritzon menar att det handlar om en återgång till en mer traditionell socialdemokratisk politik.

Under en utfrågning om Socialdemokraternas ideologiska hemvist på SvD:s scen i Almedalen ville Heléne Fritzon inte gå med på att S skulle ha gått högerut.

- När jag tillsammans med Stefan Löfven presenterade socialdemokratins syn på hur migrationspolitiken ska se ut framöver så kan det mycket enkelt uttryckas så att vi ska ta vår andel av EU. Vi tar faktiskt emot en högre andel än vad övriga EU-länder gör. Även om talen har gått ner, så ligger vi fortfarande väldigt högt.

Vad har du att säga till dem som inte känner igen sin socialdemokrati, som tycker den blivit hjärtlös?

- Vi är ett stort parti, och vi har ofta starka åsikter. Och frågan väcker otroligt starka känslor. Men som en liten betraktelse över vad vi befinner oss i historien: 1989 hade vi vad man då tyckte var en ganska hög flyktingtillströmning till Sverige. Man bedömde att det skulle bli 25 000 flyktingar på ett år. Och 2015 hade vi 163 000 som kom.

Heléne Fritzon säger att de som vill att Sverige ska ha ett väldigt högt mottagande också måste svara på hur vi ska klara fortsättningen. För med rätten att stanna i Sverige kommer också rätten till arbete, rätten till utbildning, rätten till en bostad. Att socialdemokraterna skulle tagit intryck av en framgångsrik SD-retorik motsäger Heléne Fritzon:

- Jag har lång erfarenhet av Sverigedemokraterna eftersom jag kommer från Skåne, och jag vet att de har en helt annan människosyn. Och de debatter jag haft med sverigedemokrater i riksdagen bekräftar det på alla sätt. Däremot tycker jag det är viktigt att övriga partier i riksdagen når en samsyn vad gäller migrationspolitiken.

Opinionssiffrorna ser dystra ut för S, väljarna ser ut att straffa er, varför?

- Det är klart att jag någonstans också är bekymrad över att det socialdemokratiska partiet inte längre är på de nivåerna som det var när jag engagerade mig. För då gjorde man en väldigt tydlig koppling mellan att bygga det starka välfärdssamhället, och garanten var socialdemokratin. Jag kommer att lägga alla mina timmar i valrörelsen på att prata om de här frågorna.

Lika dåligt som det går för Socialdemokraterna, lika bra går det för Jonas Sjöstedts Vänsterpartiet - som framgångsrikt trummat in idén om "Sveriges enda vänsterparti".

Men Heléne Fritzon betonar att de på intet sätt kastat vänsterpolitiken ombord, att det socialdemokratiska partiet vilar på idéerna om det jämlika samhället, om frihet, solidaritet och jämlikhet, och att regeringen är den "mest feministiska i världen".

Vad heter Sveriges nästa statsminister?

- I min värld så är det naturligtvis så att Stefan Löfven får förtroende att fortsätta att regera Sverige, och jag hoppas innerligt att valet den 9 september ger oss ett starkt mandat så vi kan fortsätta bygga samhället starkt.

Källa - 2018-07-05 06:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+