Forskare Anställda äger inte alls Huawei

Senaste nyheterna om Nato

Forskare Anställda äger inte alls Huawei - USA ska försöka övertala alla EU-länder om att blockera kinesiska Huawei från 5G på ett möte i Prag i maj. Samtidigt konstaterar två amerikanska professorer att Huawei, till skillnad från vad bolaget påstår, inte alls ägs av sina anställda.

Striden om kinesiska Huaweis vara eller icke vara i framtidens 5G-nät blir allt hårdare. I somras undertecknade Donald Trump en lag som hindrar kinesiska telekombolag som Huawei och det statskontrollerade kinesiska bolaget ZTE från att leverera utrustning till de amerikanska mobilnäten. Sedan dess har USA försökt övertyga andra länder att följa efter.

Australien och Nya Zeelend gjorde så, men EU har varit tveksamt till att förstöra sin relation till Kina.

Nu ska representanter för de 28 EU-länderna, plus EU-kommissionen, Nato och ytterligare åtta länder mötas för att prata om framtidens 5G i Prag den 2-3 maj, enligt Reuters.

Mötet ska visserligen inte formellt handla om Huawei, utan om säkerhetsprinciper för 5G. Som värd står den tjeckiska cybersäkerhetstjänsten NUKIB. Men USA kommer att trycka på för ett europeiskt förbud mot Huawei och ZTE inom 5G, enligt Reuters.

Det hela handlar om en rädsla för att den kinesiska staten ska kunna manipulera saker som elnät, vattenförsörjning eller tillverkning av till exempel bilar via 5G-näten. Med 5G-tekniken blir mycket nämligen fjärrstyrt och minst hundra gånger snabbare än den nuvarande generationens mobiltelefoni, 4G.

I grunden rör det sig även om vem som ska bli världsledande på teknik och därmed dominera världen, Donald Trump eller Xi Jinping. Kampen om världsdominans är en grundläggande orsak till handelskriget mellan USA och Kina.

Hittills har dock inga granskningar kunnat belägga att Huawei har skapat "bakdörrar" i sin mobiltelefoniutrustning eller att den kinesiska staten spionerat via företaget.

Dessutom har Huawei gång på gång förnekat att bolaget går den kinesiska statens ärenden och betonat att bolaget ägs av personalen samt grundaren Ren Zhengfei, som äger 1,14 procent.

Men två amerikanska professorer, Christopher Balding och Donald Clarke, har nu visat att Huawei inte ägs av sina anställda, rapporterade sajten Telecoms. com i tisdags.

Professorerna har pusslat ihop offentlig information och är rätt säkra på att de anställda inte äger bolaget, men vem eller vilka som gör det är fortfarande höljt i dunkel.

". . . om Huawei Holding de facto kontrolleras av en fackföreningskommitté så är det, givet hur sådana enheter är tänkta att fungera i Kina, rimligt att tänka på det som statskontrollerat och till och med statligt ägt", skriver de, enligt Telecoms. com.

Grundaren och vd:n Ren Zhengfeis militära bakgrund skapade tidigt en "vargkultur", enligt CNN. Ren Zhengfei pratar ofta om en "varganda" och har tidigare sagt till kollegor att vara skamlösa i sina ansträngningar att ro hem affärer, enligt boken The Huawei Story, som CNN hänvisar till.

Bolaget kunde göra topprekryteringar genom att locka med höga ersättningar, men mycket långa arbetsdagar.

När bolaget hade blivit stort och ville in i Europa fick Huawei stöd av staten Kina genom lån utan ränta, enligt CNN. Även andra länder, till exempel USA och Sverige, ger sina bolag exportkrediter, men Kinas är mycket större.

Nu är Huawei världens största telekombolag, följt av Ericsson och därefter Nokia.

Huawei har varit aggressivt och bland annat anklagats för att ha kopierat amerikanska Cicsos mjukvara och brutit Ciscos patent. I Algeriet dömdes Huawei- och ZTE-chefer till tio års fängelse för mutbrott. Och i januari i år anklagade amerikanska åklagare Huawei för att stjäla immateriella rättigheter från den amerikanska teleoperatören T-Mobile och bryta mot USA:s sanktioner mot Iran.

Men även bland annat Ericsson anklagas för fula metoder. Amerikanska myndigheter har utrett misstänkt korruption i bolaget. Nu har Ericsson inlett förlikningsdiskussioner om de böter som myndigheterna väntas ge. Ericssonchefen Börje Ekholm skriver i sitt vd-ord i onsdagens rapport att det troligen kommer att "resultera i betydande monetära och andra åtgärder".

Tf

Källa - 2019-04-17 20:02

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+