Brexit slåss om utrymmet i Almedalen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Brexit slåss om utrymmet i Almedalen - Även om Storbritannien ännu inte hade röstat för att lämna EU när de drygt 3 700 evenemangen för Almedalsveckan i Visby planerades lär ämnet ändå diskuteras i debatter, möten och mingel den kommande veckan.

- Brexit kommer alla att prata om. Brexit som en symbol för förändringar, både politiskt och i näringslivet, säger Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och Almedalsveteran.

- För bara några år sedan var det ingen som berörde utrikespolitiska frågor i Almedalen, man levde i en bubbla och trodde att allt skulle vara som det alltid varit.

Lockar folk

Även statsvetaren Marie Demker tror att brexit kommer att påverka.

- Jag tror att de seminarier som kommer att locka mycket folk är de som handlar om till exempel europeisk politik, säger hon.

En sökning i programmets seminarier ger 16 träffar på brexit och 167 på Europa. Men ämnet kan förstås dyka upp i diskussioner om migration, som var en viktig orsak till britternas nej, och i de många ekonomiska seminarierna.

Årets stora politiska fråga - hur flyktingmottagningen ska klaras, hur flyktingar ska kunna hitta jobb och bostad och hur alla nyanlända barn ska få en bra utbildning - förekommer också flitigt i programmet. Ordet integration ger 371 träffar, flykting 184 och skola 222.

Scendebut

För Miljöpartiets nya språkrör Isabella Lövin blir det debut på Almedalsscenen. Alla partiledarna för de åtta riksdagspartierna kommer att tala där, och för vissa är det mer viktigt att ta sig igenom mediebruset.

- Jag tror att Kristdemokraterna behöver komma ut i rampljuset. De behöver visa att de finns och varför de är viktiga, säger Marie Demker.

- De stora partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, kan nog vila sig i form. S har slutat tappa i opinionsundersökningarna och M har placerat sig som det stora oppositionspartiet.

Stig-Björn Ljunggren tror också att de små partierna har mest att vinna på att synas i Almedalen.

- Men eftersom det är ett mellanvalsår så kan vi vänta oss utspel från alla partier, de testar grejer, säger han.

Ingen gräns

Supervalåret 2014 växte Almedalsveckan med 50 procent och slog rekord, men i år är evenemangen ännu fler. Trots att det kommer att pågå aktiviteter i vart och vartannat hörn i Visby innerstad finns det platser kvar, säger Jenny Sander, koordinator för Almedalsveckan.

- Vi vill inte behöva sätta en gräns och vi är inte där än, inte alls.

En trend för årets vecka är att fler arrangörer satsar på att lyssna och påverkas, i stället för att bara sända ut sitt eget budskap. En annan är att företag, organisationer och myndigheter samarrangerar evenemang.

- De får en större tyngd bakom, dessutom är det ett sätt att dela kostnader. Men det primära är nog att de får större räckvidd, säger Jenny Sander.

Källa - 2016-07-01 15:09

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+