Erdogan och Putin önskar eldupphör i Libyen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Erdogan och Putin önskar eldupphör i Libyen - Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands dito Vladimir Putin uppmanar gemensamt till eldupphör i Libyen.

Tyskland varnar för att konflikten är på väg att bli "ett nytt Syrien".

Erdogan och Putin träffades i Istanbul på onsdagen för att inviga en gasledning mellan sina länder och gav då ett gemensamt uttalande där de uppmanar de libyska parterna att lägga ned vapnen från och med midnatt till den 12 januari. De uppmanas vidare "vidta nödvändiga åtgärder för att stabilisera situationen på marken och normalisera vardagslivet i Tripoli och andra städer".

Turkiet och Ryssland står på motsatt sida i konflikten. Turkiet stödjer den internationellt erkända regeringen i Tripoli och har nyligen skickat soldater för att strida för den. Ryssland stödjer de östlibyska styrkor som leds av krigsherren Khalifa Haftar och som strider för ett alternativt styre med bas i staden Tobruk.

Den paramilitära så kallade Vagner-gruppen, som av andra länder beskrivits som ett privat slags krigsbulvan för Ryssland, uppges ha stridit på den östlibyska sidan i dess offensiv mot Tripoli. Ryssland har nekat till alla anklagelser om militär inblandning.

Turkiet har hittills skickat en militär bemanning på 35 personer till Libyen, men dessa kommer inte delta i strider, enligt presidenten Erdogan.

- Andra soldater som stationeras senare kommer inte heller att gå i strid, säger han till den turkiska tidningen Hürriyet.

Flera EU-ledare träffade Tripoliregeringens ledare Fayez al-Sarraj på onsdagen. Bland dem Tysklands utrikesminister Heiko Maas, som sade att de "vill förhindra att Libyen blir skådeplats för ett proxykrig (krig genom ombud) eller att Libyen blir ett andra Syrien". Från EU-håll ligger man på för att få till stånd en FN-konferens om Libyen i Berlin någon gång den närmaste tiden.

Krigsherren Khalifa Haftar kommer också att träffa europeiska ledare, däribland EU:s utrikeschef Josep Borrell. På onsdagen träffar han Italiens premiärminister Giuseppe Conte i Rom, vilket även Fayez al-Sarraj väntas göra.

FN:s särskilda Libyensändebud Ghassan Salamé uppmanade nyligen på ett upprört vis alla utomstående parter att hålla sig borta från Libyen.

Libyen styrdes i drygt 40 år av den hårdföre diktatorn Muammar Gaddafi, som tog makten i en statskupp 1969. Under arabiska våren 2011 utbröt protester som snabbt utvecklades till ett fullskaligt inbördeskrig. Regimen föll ihop under hösten då även Gaddafi dödades i samband med att han greps.

Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen. Väpnade miliser slåss mot varandra och kontrollerar olika delar av territoriet. Terrorgruppen Islamiska staten har en stark närvaro i landet.

Efter en maktkamp 2014 bildades två regeringar. I Tripoli, huvudstaden i den västra änden av landets Medelhavskust, finns en internationellt erkänd enhetsregering, kallad GNA.

Tobruk, en kuststad i öst, är säte för en annan regering som stöds av krigsherren Khalifa Haftar som i april 2019 inledde en militär offensiv mot huvudstaden.

Parallellt med det instabila läget har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.

Källor: Landguiden (UI) med flera

Källa - 2020-01-08 18:53

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+