Generaldirektören Vi fortsätter göra åldersbedömningar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Generaldirektören Vi fortsätter göra åldersbedömningar - Rättsmedicinalverkets generaldirektör Monica Rodrigo säger att hon känner sig trygg med den metod som används för att göra åldersbedömningar av asylsökande. Samtidigt vill två rättsläkare inte längre stå för sina egna utlåtanden om ålder.

- Det får stå för dem, säger hon i en intervju med SvD.

Kritiken mot medicinska åldersbedömningar är nu massiv. Professorer i rättsmedicin, dina egna anställda och Andreas Schmeling, en av världens främsta experter på medicinska åldersbedömningar, säger att de inte bygger på vetenskap. Vad säger du?

- Det här är ett uppdrag som vi har fått av regeringen och vi tog fram de här metoderna som vi använder oss av, röntgenundersökning av visdomständer och knäled, efter samråd med Socialstyrelsen och experter därifrån. Vi hade också med våra egna experter.

Vad tänker du om att experter nu säger att detta inte är tillförlitligt?

- Den kritik som har framkommit grundar sig i första hand på andrahandsuppgifter och det är andrahandsuppgifter som inte är vetenskapligt publicerade. De härrör från två tyska forskare, det ska man komma ihåg. Vi har försökt ha kontakt med dem. Vi vill ha det underlaget som de inte har publicerat och vi får inte ut det av dem så jag tycker att det är riktigt oseriöst av dem.

Det är ju samma experter som gjort de så kallade second opinions och det är ju deras metod ni lutar er mot. Deras granskning av era ärenden kommer fram till helt andra slutsatser än RMV - i över hälften av fallen. Blir inte du bekymrad över det?

- Jag vet inte vad det är för ärenden, jag har försökt fråga om vi kan få se underlaget och det har vi inte fått se så jag kan inte svara på den frågan.

Men vem har rätt?

- Jag litar på mina experter, självklart. Jag känner mig trygg med de metoder som vi har valt.

Det finns fall där second opinions, en andra granskning av era bedömningar, inte kunnat göras på grund av för dåliga bilder. Hur ska ni gå vidare med det?

- Vi gör hela tiden utvärderingar av våra egna metoder och vi håller på just nu och gör en utvärdering. Inom kort kommer vi att återkomma med resultat av den utvärderingen.

Men de säger att bildmaterialet inte går att bedöma - samma bildmaterial som ni själva bedömt?

- Det är helt omöjligt för mig att svara på vad det är de har sett och vad det är vi har sett.

Vem tar ansvar för att era utlåtanden om ålder är rätt? Två rättsläkare som jag pratat med säger att de inte gör det, fast de skrivit under flera hundra utlåtanden.

- Metoden är uppbyggd för att klara av ett väldigt stort antal ärenden. När vi valde metoder var det meningen att vi skulle kunna avgöra upp till 14 000 ärenden och vi har hittills gjort 11 000. Det byggde på en matris som vi har byggt upp. Röntgenläkare och tandläkare har tittat på bilderna och gjort bedömningarna. Jag har fullt förtroende för dem.

Men vem tar ansvar för att det är rätt?

- Det gör ju myndigheten. Det finns ingen metod som kan säga exakt hur gammal en person är. Våra yttranden är inte heller så precisa att de anger exakt hur gamla personerna är.

Rättsläkare som skrivit på dessa yttranden säger nu att de inte tar något personligt ansvar. Vem tar då ansvar för dessa enskilda yttranden?

- Det får stå för dem, men det är självklart att man inte ska skriva på ett yttrande om man inte känner sig trygg med det man skriver på.

Men nu har ju det skett i minst 1 000 fall.

- Jag har ingen kommentar. Jag har inte pratat med den enskilde läkaren, jag läste om det i tidningen. Men vi kommer att fortsätta göra de medicinska åldersbedömningar.

Det är två läkare som har sagt att de personligen inte står för eller vill ta ansvar för åldersutlåtanden de skrivit på.

- Som sagt, jag känner mig trygg med de metoderna vi valt och jag har fullt förtroende för de personerna som tagit fram metoderna och de personerna som tittat på bilderna. Vad jag förstår har en av dem beskrivit metoden noga, att de tittar igenom de svaren som kommer in och bekräftar att det rör sig om rätt personer.

Då har jag ställt frågan till honom: "skulle jag eller min morsa kunna göra det du gör?". Då svarade han ja.

- Du får prata med de metodansvariga om det. Så insatt är jag inte.

Är det inte du som har det yttersta ansvaret för den här verksamheten?

- Jag känner mig trygg med de metoderna som vi valt och jag har förtroende för dem som skriver på yttrandena.

Då är det alltså oklart vem som tar ansvar för ärenden dessa två läkare skrivit under?

- I min värld så är det de som har skrivit under som tar ansvar för dem.

Vad gör ni om det finns ett systemfel? Ni har gjort 11 000 utlåtanden.

- Vi ser över metoderna hela tiden. Ser vi att det är någonting vi behöver ändra på när det gäller metoderna eller utlåtanden så kommer vi att göra det. Ett exempel är att vi stoppat medicinska åldersbedömningar av kvinnor.

Vad stödjer Rättsmedicinalverket sin metod på?

- Metoden stöds på det vetenskapliga underlaget som Socialstyrelsen tog fram.

Men det var ingen rekommendation från Socialstyrelsen, de sa att man behöver göra en pilotstudie innan metoden sjösätts.

- Metoderna togs fram i samråd med Socialstyrelsen.

De säger att de inte har rekommenderat den metod som ni nu använder.

- Det är ingenting som jag hört från dem.

Ni fortsätter utfärda utlåtanden om ålder. Känner du dig trygg med det?

- Ja, det gör jag.

Är de rätt?

- Vi har inget facit, du kan aldrig säga om det är rätt eller fel. Men jag känner mig trygg med det och jag har fullt förtroende för de experter som gör dem.

Källa - 2018-01-09 17:57

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+