Humanitär katastrof hotar al Falluja

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Humanitär katastrof hotar al Falluja - Förfärliga scener utspelar sig just nu i och omkring al-Falluja, fem mil väster om huvudstaden Bagdad. Invånarna tvingas äta otjänlig föda, djurfoder och dricka flodvatten för att överleva. Och de som försöker fly utsätts för brutala straff eller dödas av IS krypskyttar, enligt Norska flyktninghjelpen (NRC) som arbetar i området.

Staden som erövrades av terrorrörelsen i januari 2014 har varit under belägring av den irakiska armén och shiitisk milis i månader.

Nu hotar en svältkatastrof även i flyktinglägren.

- Vi har snart slut på vatten, slut på mat. Och vi har ett extremt underskott av mediciner i förråden, säger Karl Schembri, vid NRC i Irak, på telefon till TT.

Även Världshälsoorganisationen WHO varnar i ett pressmeddelande för att situationen i regionen är "djupt oroande" och att tusentals familjer är i behov av hälsovårdsinsatser.

Riskerar livet

De senaste veckorna har över 42 000 människor riskerat livet för att fly svälten och striderna i al-Falluja. Men de centrala delarna är helt stängda. Där håller IS kvar befolkningen som mänskliga sköldar, enligt NRC.

- De är många, och det är de mest utsatta som inte har klarat att fly. Äldre, barn och gravida kvinnor kan inte ta sig ut. Och de är i stort behov av hjälp. Striderna måste upphöra, och det gäller inte bara IS, säger Karl Schembri.

Med stöd av flygbombningar från den USA-ledda alliansen utkämpas nu slaget om IS näst största fäste i Irak på gatorna i stadens södra delar. Bara under torsdagen väntade hundratals människor på att evakueras av irakiska styrkor till flyktingläger i området.

Akut situation

NRC uppmanar nu det internationella samfundet att agera för att hindra att de eskalerande striderna ytterligare kommer att förvärra situationen i lägren. Vattenbristen i den 50-gradiga hettan är akut.

- Vi fruktar att de som lyckas fly från den humanitära katastrofen i al-Falluja nu hamnar i en annan väntande katastrof.

al-Falluja och Mosul är de två sista irakiska storstäderna som fortfarande kontrolleras av IS.

Källa - 2016-06-16 17:25

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+