Kidnappad som 8 åring här återser föräldrarna Tomas

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kidnappad som 8 åring här återser föräldrarna Tomas - Tomas var 8 år gammal när han tillfångatogs av IS. Tre år senare fick hans far ett telefonsamtal han aldrig kommer att glömma. Fadern, Abdullah, samlade ihop en halv miljon kronor för att köpa sina familjemedlemmar fria från terrorsekten, men han hade nästan hunnit ge upp hoppet om att hitta sonen Tomas.

MOSUL/ISTANBUL Abdullah är polis i Sinjar, en stad som nästan är helt folktom trots att yazidierna och deras allierade lyckades återerövra den från IS för snart två år sedan. Stora delar av befolkningen på en halv miljon människor är flyktingar, både inom och utanför Irak. Flera tusen togs tillfånga när IS intog Sinjar för tre år sedan.

En av dem som kidnappades av IS är Tomas, Abdullahs då 8-årige son.

Abdullah är skuldsatt upp över öronen efter att ha tagit lån för att få råd att köpa loss sina familjemedlemmar från fångenskapen hos IS. Men ingen har kunnat ge Abdullah information om vad som hänt med sonen Tomas.

Onsdag eftermiddag den 19 juli i år är Abdullah ute på ett uppdrag i Sinjar. Telefonen ringer och det är kusinen Ayad. Ayad arbetar som vakt vid ett sjukhus nära flyktinglägret i Hamam al-Alil, söder om Mosul.

Han har en fantastisk nyhet.

- Tomas lever. Han är här på sjukhuset där jag jobbar, säger Ayad till Abdullah.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Abdullah lämnar genast Sinjar och reser till flyktinglägret i norra Irak där hans fru och resten av familjen finns. Han tar med sig frun och de fortsätter resan till Hamam al-Alil dagen efter.

Trots att sonen nu är tre år äldre och kraftigt avmagrad så känner föräldrarna genast igen honom.

- Vi var i glädjechock, säger Abdullah när han berättar om mötet med sonen Tomas.

Varken han eller Tomas mamma kan sluta fälla glädjetårar när de återser sin son. Sjukhuset där Tomas vårdas drivs av Aspen Medical, ett australiskt vårdföretag som specialiserat sig på att erbjuda sjukvårdstjänster på platser där svåra förhållanden råder. Det är Världshälsoorganisationen som gett Aspen Medical uppdraget att driva sjukhuset i Hamam al-Alil.

När Aftenposten träffar familjen i flyktinglägret där de nu bor, har Tomas varit tillsammans med sina föräldrar i tio dagar. Dagen innan vi kommer har Tomas pappa Abdullah satt sig ned med sonen och fått honom att berätta vad som hände under de tre åren som han var i fångenskap hos IS. Abdullah berättar sin sons historia för oss medan Tomas sitter bredvid. Då och då bryter Tomas in i berättelsen och lägger till sådant han inte sagt innan.

Det hela började med angreppet mot yazidierna den 3 augusti 2014, då alla i staden försökte fly upp i Sinjarbergen. Tomas äldre bror fick i uppdrag att köra de åtta syskonen och mamman till en säker plats, medan pappa Abdullah valde att gå.

Bilen stoppades av IS och alla blev tillfångatagna. Mamman, fem bröder och tre systrar. Den yngsta flickan var bara sex månader gammal.

Yazidierna, som har sin egen religion, är stämplade som djävulsdyrkare av IS. De som tillfångatogs delades ut till IS-krigare som krigsbyten, eller blev sålda som slavar på slavmarknader. Många kvinnor som lyckats fly har berättat om ständiga övergrepp, misshandel och våldtäkt.

Tomas blev efter ett tag skickad till området vid Eufrat i Syrien och därefter till Mosul i Irak. Han och många andra barn tränades för att bli barnsoldater hos IS. Några av dem var yazidier, andra barn till IS-krigare från Europa och andra länder.

- Han kan hantera granater och skjutvapen och har blivit väldigt bra på att köra bil, berättar Abdullah.

IS använder barnen för att köra bilar fulla med sprängmedel mot fienden. Aftenposten har i tidigare artiklar kunnat berätta om hur två yazidiska bröder dog efter att ha blivit manipulerade att köra liknande självmordsbombarfordon.

Tomas och de andra barnen var som slavar för IS-folket. De fick laga mat och gå ut och handla. Tomas hade under ett helt år inga skor på fötterna. De fick aldrig prata på sitt eget modersmål, utan bara tala arabiska. Tomas fick till och med ett nytt namn - Omer.

Många av de andra barnen dödades då en av koalitionens bomber träffade ett hus de bodde i, berättar Tomas. Själv bröt han ett ben i ankeln på ena benet, och ett ben i låret på det andra.

Den sista månaden hölls han fången i en av IS många underjordiska tunnlar i den gamla staden i Mosul. När han till slut togs ut var det för att en av IS-krigarna använde honom som sköld. IS-krigaren hoppades att han inte skulle bli ihjälskjuten av de irakiska soldaterna om han hade med sig ett barn upp ur tunneln.

Hemma hos familjen i flyktinglägret i norra Irak är det speciellt ett av syskonen som håller sig nära Tomas. Den tre och ett halvtåriga systern Solin hänger runt honom hela tiden. Hon pussar på honom, ger honom mat och de spelar spel på mobiltelefonen tillsammans.

Hon kommer ihåg att det var Tomas som tog hand om henne under det år hon var i fångenskap, berättar familjen.

Tomas tillbringar mycket tid med att spela spel på mobiltelefonen. Han har aldrig sett en sådan mobiltelefon tidigare.

- Han har bytt ut handgranaterna mot mobiltelefonen, säger pappa Abdullah.

Tomas ser inte ut att vara så präglad av indoktrineringen han blivit utsatt för, men familjen märker att han bär på mycket aggression. Han är arg nästan hela tiden.

- Vi har bett om hjälp men varken myndigheterna eller frivilligorganisationerna som finns här kan erbjuda någon psykologhjälp, säger Abdullah.

Vårdpersonal som Aftenposten talat med säger alla samma sak: patienter med fysiska skador visar också tecken på posttraumatiskt stressyndrom.

- De har levt med en nära-döden-rädsla under lång tid, de har sett familjen och andra bli dödade. Vi vet att det finns ett stort behov av psykologhjälp i framtiden, säger Evy Dvergsdal, som varit chef för Läkare utan Gränsers sjukhus söder om Mosul.

- Det är stor brist på psykologisk kompetens i Irak, slår Sharon Behn Noguiera hos UNICEF, fast.

Tomas familj har inte råd att betala för psykologhjälp. Pappan, Abdullah, har satt sig i skuld för att kunna köpa ut sina familjemedlemmar från IS. Han är skyldig långivarna en halv miljon kronor och varje gång han får ut sin polislön går hälften av den till avbetalningar på skulden.

Sju av de åtta syskonen har nu befriats från fångenskapen hos IS, men en av de fem systrarna saknas fortfarande. Hon sågs senast hos en IS-familj som gömde sig i den gamla stadsdelen i Mosul för ungefär fem, sex veckor sedan.

Familjen är övertygad om att även den saknade flickan ska komma ut ur fångenskapen i gott behåll. Det som håller deras hopp uppe är att Tomas överlevde mot alla odds.

Skribent: Tor Arne Andreassen
Aftenpostens Mellanöstern-korrespondent

Översättning: Ia Wadendal

Källa - 2017-09-02 14:29

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+