Martin Schulz loket som ska krossa Merkel

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Martin Schulz loket som ska krossa Merkel - Som ung fotbollsspelare med drömmar om en proffskarriär kallades han "loket". Frågan är om Martin Schulz kan dra de tyska socialdemokraterna ut ur träsket av identitetskris och bedrövliga opinionssiffrorna - och om han kan slå Angela Merkel i förbundsdagsvalet i september. Det är i alla fall förhoppningen, skriver SvD:s Tomas Lundin.

BONN Många drog en lättnadens suck när SPD-ledaren Sigmar Gabriel sent på tisdagskvällen förklarade att han inte ställer upp som de tyska socialdemokraterna kanslerskandidat och dessutom avgår som SPD-ledare.

Gabriel är stor politisk talang. Men han är oälskad i partiet där han har trampat många på tårna. Hans allra största handikapp: han är sedan 2013 vice regeringschef under Angela Merkel och står för alla beslut som regeringen fattat och som socialdemokraterna nu ska distansera sig från under de kommande åtta månaderna fram till valet.

Hela denna barlast saknar Martin Schulz. Som mångårig talman för Europaparlamentet har han inget med den tyska politiken att göra. I synnerhet inte med de många kompromisser som SPD tvingats ingå i den stora koalitionen med CDU/CSU under Angela Merkel.

Martin Schulz kan alltså tackla Merkel utan att förlora trovärdighet. Han är dessutom en gudabenådad talare och politiker som inte skyr motsättningar. Men framför allt upplevs den före detta bokhandlaren som sparkades från gymnasieskolan och senare blev borgmästare i lilla Würselen som en sann socialdemokrat med ett brinnande engagemang för social rättvisa.

För Angela Merkel är Schulz definitivt en obekväm utmanare. Enligt senaste opinionsmätningar skulle Schulz få 38 procent och hon själv inte mer än 39 procent om tyskarna fick välja förbundskansler i ett direktval.

Schulz står för något nytt. En frisk vind som blåser in i Tyskland. Merkel som regerar oavbrutet sedan 2005 och nu stället upp för fjärde gången står däremot för stabilitet i en värld av oro. Hennes största problem är flyktingkrisen. Flyktingströmmarna har visserligen avtagit kraftigt. Men det kan utan vidare ändras under våren eller sommaren - och då lär protesterna flamma upp igen.

Martin Schulz har helt andra problem. Det största är att socialdemokraterna saknar ett maktperspektiv. Opinionssiffrorna har bitit sig fast kring 20-22 procent och ingen av de i dag tänkbara konstellationerna öppnar för en regering under ledning av SPD. Inte ens ett samarbete mellan SPD, vänsterpartiet Die Linke och miljöpartiet - som många socialdemokrater favoriserar - skulle enligt senaste opinionsmätningar få mer 40 procent.

Merkels position är betydligt bekvämare. En renodlat borgerlig regering ser visserligen inte ut att vara inom räckhåll. Men hon kan försöka gå samman med miljöpartiet och det liberala FDP som i dag skulle ge trygg majoritet på 53 procent. Och hon kan alltid erbjuda en fortsättning på den nuvarande koalitionen med socialdemokraterna - självfallet under hennes ledning.

Mycket kan hända fram till valdagen den 24 september. Innan dess hålls delstatsval i Saarland, Schleswig-Holstein och i viktiga Nordrhein-Westfalen med hela 18 miljoner invånare. Valen kommer att visa hur Martin Schulz går hem bland väljarna - men också hur starkt stödet är för högerpopulistiska AfD som jagar röster bland arbetare som känner sig svikna av socialdemokraterna.

Källa - 2017-01-25 14:09

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+