Migrationsförslaget en u sväng för Europa

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Migrationsförslaget en u sväng för Europa - Ta emot asylsökande - eller hjälpa till att utvisa dem. Bland Ylva Johanssons och EU-kommissionen förslag till en ny migrationspolitik står utvisningar och solidaritet i centrum. Det här kan förslagen innebära konkret.

Detta är en analyserande text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Främst en stor u-sväng: EU-kommissionen har övergivit tanken på att försöka övertala de 27 EU-länderna att solidariskt dela upp alla asylansökande som kommer till EU mellan sig. Det är helt enkelt lönlöst.

Flera länder, som Polen, Ungern, Slovakien och Tjeckien, värjer sig mot blotta tanken på att nåt slags EU-algoritm ska kunna påtvinga dem ett visst antal migranter.

- Vi vet att inte alla EU-länder kommer att acceptera obligatoriska migrantkvoter, sade EU-kommissionär Margaritis Schinas, Ylva Johanssons närmste kollega, i Bryssel.

Nu breddar EU-kommissionen begreppet "solidaritet": länder som inte vill avlasta exempelvis Grekland genom att ta över några asylansökande från de överfulla lägren där, kan i stället hjälpa till genom att "sponsra" utvisningar av personer som fått avslag på sina asylansökningar i de lägren.

Eller så kan de bli ansvariga för att övertala länder i Afrika och Mellanöstern, till exempel, att ta sina medborgare tillbaka. Eller så kan de bidra med pengar och personal till EU:s räddningsuppdrag på Medelhavet, eller till EU:s upp-pumpade gränsstyrka Frontex.

Valen blir alltså fler för den som vill vara solidarisk.

I dag kan ingen tvinga Ungern eller något annat EU-land att ta emot en del av alla asylansökande som går iland i Grekland, i Italien eller på Malta, till exempel, om det inte vill. Inte EU-kommissionen, och inte de andra EU-länderna.

Viktor Orbán skulle också kunna vända ryggen åt hela den nya migrationspakten, och högt upprepa att Ungern inte går med på diktat från EU.

Men i längden lönar det sig inte att vara den som aldrig ställer upp och aldrig räcker ut en hand. Att göra sig helt omöjlig i EU-samarbetet slår förr eller senare tillbaka när andra frågor ska avgöras, som till exempel när EU:s pengar ska delas upp.

Därför kan Johanssons förslag om fler slags solidaritet faktiskt gå igenom.

Att slippa migrantkvoter för att istället få uppdraget att sponsra utvisningar eller betala för båtinsatser på Medelhavet är ett erbjudande som Viktor Orbán kan acceptera utan att förlora ansiktet inför sina väljare.

Han kan säga att han som en god broder bidrar till EU-familjens bästa, samtidigt som han får precis som han vill: han behöver inte ta emot migranter.

När asyllägret Moria på ön Lesbos i Grekland brann ner för ett par veckor sedan erbjöd sig exempelvis Frankrike, Tyskland, Kroatien och Portugal - inte Sverige - att hämta ensamkommande barn från ön. Därefter meddelade Tyskland att man också tar emot 1500 vuxna, som redan fått flyktingstatus.

De flesta av migranterna som nu finns kvar på Lesbos är alltså vuxna vars asylskäl ännu inte undersökts - eller de som inte anses ha rätt till asyl. Det handlar om personer från exempelvis Afghanistan, Pakistan och Bangladesh, som till skillnad från sökande från krigets Syrien oftast får avslag på sina asylansökningar.

Ett stort huvudfokus i EU-kommissionens och Ylva Johanssons föreslagna migrationsstrategi är att utvisa dessa personer ur EU. Men det är lättare sagt än gjort.

Varje år ombeds omkring en halv miljon människor att lämna EU, men bara 36 procent av dessa återvänder till sina hemländer, enligt de senaste siffrorna från EU-kommissionen.

Flaskhalsen orsakas antingen av att det inte finns återvändaravtal med de länder som personerna kommer ifrån, eller på grund av att existerande återvändaravtal inte respekteras - alltså att länderna helt enkelt vägrar att ta tillbaka sina medborgare.

Kommissionen vill nu använda morötter och piskor för att övertala länderna att ta tillbaka sina medborgare. En piska kan vara indragna visum och en morot att EU betalar för åter-integrationsprogram i dessa länder.
Ylva Johansson behöver visa stor diplomatisk skicklighet för att kunna utvisa ratade asylansökanden från EU, och hon måste ha bra erbjudanden att komma med. För vilket land är suget på att ta tillbaka medborgare som gjort allt för att komma därifrån?

Källa - 2020-09-23 14:42

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+