Nya regler för asyl och migration i EU

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nya regler för asyl och migration i EU - Fyra år av låsningar ska avslutas när EU-kommissionen nu lägger fram nya förslag om en gemensam asyl- och migrationspolitik.

En tuff debatt är att vänta för ansvariga kommissionären Ylva Johansson.

Vid lunchtid på onsdagen ska den länge efterlängtade nya "pakten" presenteras i Bryssel. Betydelsen märks i att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen själv inleder med ett uttalande - något som bara görs vid särskilt viktiga lagförslag.

Sedan är det upp till Ylva Johansson och kollegan Margaritis Schinas att förklara vad kommissionen har kommit fram till.

Målet är att hitta ett sätt att hantera asylansökningar och migration inom EU på ett sätt som alla medlemsländer kan acceptera. De förslag som den gamla EU-kommissionen lade 2015 har suttit fast i oenighet.

- Migration är någonting som finns och alltid har funnits och är något som vi faktiskt behöver. Men vi behöver hantera migrationen bättre tillsammans, både för mer rättvisa och för bättre förutsägbarhet. Vi pekar tydligt på att man ska ha rätt till asyl, men man ska också återvända om man inte har rätt att stanna, sade Johansson till TT i förra veckan.

Tidigare förslag har fastnat i motstånd från framför allt Ungern och Polen mot att ha en obligatorisk omfördelning av asylsökande mellan EU-länderna, om något land ställs inför en stor mängd nyanlända.

Obligatoriskt deltagande väntas även i de nya förslagen - men i något annorlunda form.

- Det handlar inte bara om omfördelning. Det kan också vara andra situationer, som till exempel att hjälpa till med återförande (av personer som inte ansetts ha asylskäl), sade Johansson till en grupp internationella journalister i Bryssel i förra veckan.

I ett utläckt dokument från i somras som TT tagit del av talas det om att behålla vissa av de äldre förslagen, om exempelvis asylskäl och mottagningsvillkor, men samtidigt kraftigt revidera andra förslag, om bland annat själva proceduren vid EU:s yttre gränser och vad som ska finnas i databasen Eurodac.

"Det här betyder att obefogade asylansökningar från personer från länder med låg beviljandegrad för asyl (inklusive visumfria länder) snabbt kan återsändas från den yttre gränsen", heter det i dokumentet från i juli.

De nya förslagen ska nu i sedvanlig ordning behandlas parallellt av EU-parlamentet och EU:s medlemsländer, innan de kan bli verklighet. Debatten och diskussionen lär bli både het och lång.

Ylva Johansson är ändå optimist.

- Det är självklart att det här är en jättesvår uppgift och det känner jag in på kroppen. Men jag tror faktiskt att det är möjligt. Jag tror att vägen framåt är att man försöker avdramatisera migrationspolitiken. Situationen för migranter kan ju vara dramatisk, men själva politiken vinner på att avdramatiseras, sade hon till TT i förra veckan.

Två av EU-kommissionens ledamöter är huvudansvariga för den "pakt för asyl och migration" som presenteras på onsdagen:

Margaritis Schinas (född 1962) är en av kommissionens åtta viceordföranden, med ansvar för att "främja Europas livsstil". Han satt i EU-parlamentet för konservativa grekiska partiet Ny demokrati 2007-09, men har annars främst arbetat som tjänsteman i EU-kommissionen, bland annat som chefstalesman för tidigare kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker 2014-19.

Ylva Johansson (född 1964) är inrikeskommissionär. Hon har varit riksdagsledamot för såväl VPK (1988-91) som S (2006-19) och har lång regeringserfarenhet som skolminister (1994-98), vård- och äldreomsorgsminister (2004-06) och arbetsmarknadsminister (2014-19).

Källa - 2020-09-23 04:54

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+