Morgan Johansson öppnar för skärpta terrorlagar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Morgan Johansson öppnar för skärpta terrorlagar - I Sverige är det inte olagligt att vara medlem eller delta i en terrorsekt som Islamiska staten.

Trots att regeringen kriminaliserat terrorresor och skärpt lagstiftningen kring finansiering av terror har få IS-jihadister kunna ställas inför rätta.

Av de 300 svenska IS-anhängare som rest till Syrien och Irak har hälften återvänt. Och trots att det finns många fler sympatisörer här hemma har bara två personer dömts i domstol: Två göteborgare som fastnade på videofilm när de skar halsen av fångar i Aleppo. De fick livstids fängelse.

I Norge har polisen varit betydligt effektivare.

Det beror på att det är brottsligt att bara "deltaga" i en terrorgrupp. I Sverige finns inte motsvarande lagstiftning, eftersom det ansett stå i konflikt med föreningsfriheten i grundlagen.

Nu vill Morgan Johansson ändra på det.

-Jag är intresserad av att titta närmare på den norska modellen för att se om den skulle fungera även i Sverige.

- Bredden i kriminaliseringen gör att norrmännen kan ställa fler till ansvar. Den norska lagstiftningen är starkare, säger justitieministern.

Regeringens utredare Lars Werkström ska se hur en lagskärpning kan förenas med föreningsfriheten.

- Jag tror man måste ställa krav på viss form av aktivitet i terrororganisationen, säger Morgan Johansson.

Regeringen har fått kritik från högerhåll för att Sverige "daltar" med återvändande IS-jihadister.

- Min inriktning är att den som är utomlands och begår brott ska sitta i fängelse. Det ska inte daltas med dem. Det är därför vi har kriminaliserat terrorresor och är beredda gå vidare.

- Vi vill framförallt förebygga så att vi tar de här individerna innan de åker på terrorresor.

Nyligen avslöjade inrikesminister Anders Ygeman att Sverige vill skicka poliser i en EU-insats för att utreda svenska IS-jihadisters brott på plats i Irak. Det skulle betyda att svenska poliser kan komma att medverka till att svenska medborgare döms till döden.

- Det beror på vad de begått för brott. Samtidigt lämnar vi i normalfallet rättshjälp till de länder vi har samarbete med. Det bästa är att man utreder brott i det land där det begåtts. Det är huvudprincipen.

- Är du sen svensk medborgare kan du begära att bli överförd för att avtjäna straff här i Sverige.

Det är väl inte särskilt troligt att Irak skulle gå med på?

- Det finns etiska dilemman. Men än så länge är det här hypotetiskt. Vi har inga konkreta fall.

Två dygn efter terrorattacken i Stockholm berömmer Morgan Johansson polisens insats.

Allt tyder på att den 39-årige mannen från Uzbekistan som greps i Märsta körde den kapade Spendrupslastbilen som mejade ner folk på Drottninggatan, mördade fyra människor och skadade femton.

Vid razzian hittade polisen en rånarluva och glassplitter i mannens kläder. I hans dator påträffades IS-propaganda.

- Polisen har gjort ett oerhört bra arbete. Det märktes i fredags att man hade övat och hade hög beredskap. Man var snabbt på plats. Man gjorde resoluta ingripanden. Man har dessutom lyckats gripa en person och vi ser att fler personer tas till förhör. Det känns som om de jobbat oerhört professionellt.

Utifrån sett verkar det som om 39-åringen är vad Säpo brukar kalla en "ensamvarg"?

- Jag kan inte kommentera det. Det råder förundersökningssekretess.

Enligt Säpochefen Anders Thornberg kände säkerhetspolisen till uzbeken och hade honom i sitt underrättelseregister. Ändå kunde man inte stoppa honom.

Är det ett misslyckande för Säpo?

- Svårt för mig att svara på. Det är fortfarande bara en misstänkt person. Det är för tidigt spekulera i om Säpo gjort något fel.

Under söndagen ska S-kongressen här i Göteborg behandla migrationspolitik, som redan före terrorattacken var ett ämne som splittrar partiet.

Många socialdemokrater vill att Sverige snabbt återgår till den generösa asylpolitik som rådde fram till flyktinghösten 2015, då regeringen skärpte reglerna med den tillfälliga asyllagen. Den löper ut 2019 med en kontrollstation 2018. Bland annat Lunds arbetarkommun har motionerat om att lagen skrotas så fort som möjligt.

Men enligt Morgan Johansson kommer det inte att ske.

- Vi kan inte riskera att hamna i samma situation som 2015 då vi faktiskt inte kunde kontrollera situationen med tiotusen asylsökande i veckan.

- Nyckelmeningen nu är att vi kan inte ha en lagstiftning som väsentligt avviker från det som gäller i vår omvärld.

Regeringens linje är att få EU att anta en gemensam flyktingpolitik så att ansvaret sprids mellan länderna. Flera EU-stater med Polen och Ungern i spetsen säger tvärt nej.

Och även om EU i framtiden skulle enas om ett gemensamt asylsystem så blir det inte lika generöst som det Sverige hade fram till 2015.

- Nej, det kan man nog utgå ifrån. Men vinsten blir att även länder som idag inte tar ansvar tvingas göra det. Så totalt för flyktingsituationen i världen så är det bättre, säger Morgan Johansson

Källa - 2017-04-09 11:05

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+