Slaget om svensk flyktingpolitik på 3 minuter

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Slaget om svensk flyktingpolitik på 3 minuter - Samtal präglade av oenighet och låsningar. SvD reder ut det viktigaste att känna till om migrationskommittén - och vad som väntar i slaget om invandringspolitiken. Kommer S att riskera en regeringskris?

Vad är migrationskommittén?

I juni 2019 bjöd regeringen in samtliga riksdagspartier att delta i utformningen av Sveriges nya migrationspolitik. Det genom en parlamentarisk kommitté vars syfte är "att fastställa en ordning som är långsiktigt hållbar".

Just nu är migrationslagen tillfällig. Den infördes i samband med flyktingsituationen 2015 i syfte att minska asylinvandringen till Sverige.

Den tillfälliga lagen infördes 20 juli 2016 och skulle gälla tre år framöver, men förlängdes därefter. Lagen träder ur kraft den 19 juli 2021. Därför förs nu samtal kring hur den nya lagen ska utformas.

Varför kommer partierna inte överens?

Det har sedan länge varit tydligt det inte har gått att hitta en majoritet för ett helhetsförslag. Därför kommer kommittén i sitt betänkande att lägga fram enskilda lagförslag som det finns så kallade hoppande majoriteter bakom.

Samtalen har också försvårats av att partierna lagt fram egna förslag utöver de direktiv som ställts från regeringen. Slutförslaget innehåller enbart svar på de frågor som ställs i direktiven från regeringen, inga förslag som tillkommit från partierna finns längre med.

Vad är knäckfrågorna i samtalen?

De viktigaste frågorna är förslag om tillfälliga uppehållstillstånd, längden på uppehållstillstånden, en ny humanitär skyddsgrund, regler för anhöriginvandring och försörjningskrav.

Men det råder oenighet. Till exempel stöds en ny humanitär skyddsgrund av S, MP, C, L och V. Men inte av M.

Även regeringspartierna står långt ifrån varandra. En het potatis har varit volymmål. Sedan tidigare har det stått klart att det funnits en risk för regeringskris. MP vill se en mer generös flyktingpolitik och har varit upprört på S som förhandlat med de borgerliga utan att involvera MP. Frågan om volymmål väckte särskilt stor ilska.

Vad händer framöver?

Den 15 augusti ska kommittén lämna in sitt betänkande. Den nuvarande tillfälliga lagen går ut den 19 juli nästa år. Om ingen ny lagstiftning då är på plats gäller den gamla lagstiftningen.

Men motsättningarna är starka. Regeringen måste vara överens för att kunna lägga ett förslag till riksdagen. I sådana fall kan en proposition beredas och skickas som lagförslag.

Ett annat alternativ vore att lagförslaget togs som ett utskottsinitiativ - där utskottet behandlar frågan som sedan skapas i riksdagen i stället för i regeringen. Därefter skulle det med hjälp av hoppande majoritet gå att hitta stöd i riksdagen.

Källa - 2020-08-07 17:03

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+