Sluta fasta  börja festa

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sluta fasta  börja festa - I onsdags avslutades den muslimska fastemånaden Ramadan för i år. I en månad har muslimer avstått från mat, dryck, rökning och sex mellan soluppgången och solnedgången till minne av den tid då profeten Muhammed började få gudomliga uppenbarelser. Men man fastar också som en påminnelse om att inte ta mat, materiella ting, tak över huvudet och andra bekvämligheter för givet. Det är en tidpunkt att tänka på de svaga i samhället, berättar många muslimer som vi träffar på Sveriges största Id al-fitr-firande i Folkets park i Malmö på lördagen.

Id al-fitr är den fest som avslutar fastan och är för Islam lika viktig som julafton är för Kristendomen. I centrum för firandet står att umgås med vänner och familj, äta traditionell mat och att ge varandra gåvor. Många av barnen vi träffar under Folkets parks Id-firande berättar exalterat att de fått presenter och pengar som de kan lägga på godsaker och roligheter under festligheterna idag. Flera barn säger att de har väntat länge på Id, även om barnen själva inte brukar fasta.

- Id väcker så många minnen från när man var barn, säger Yousef Tebini och Moez Abioh från Tunisien.

- Det här är framförallt barnens högtid. När man var liten såg man fram emot att träffa släktingar som man fick presenter av. När man är vuxen är det istället kul att se glädjen barnen upplever under högtiden, säger Yousef Tebini.

Att dagens evenemang är barnanpassat märks tydligt. På flera ställen i parken finns hoppborgar, rutschkanor och sockervaddsstånd. Men även vuxna i alla åldrar roar sig runt om i parken. Man dricker kaffe, spelar backgammon, dansar och röker vattenpipa. På scenen uppträder bland annat arabiska och somaliska folkdansare och flera musiker. Konferencier är Behrang Miri. Det är en riktig folkfest.

- Det här är min bästa dag på hela året, säger Andreas Hasslert, studiekonsulent på muslimska studieförbundet IBN Rushd och festens arrangör.

Det här är femte året i rad Andreas Hasslert arrangerar Malmös Id-firande och han gläds åt att tillställningarna blir större för varje år.

- Det här är Malmös näst största festival med folk från hela Skåne och även Danmark. Innan dagen är slut har säkert tio tusen personer passerat parken, berättar han.

Andreas Hasslert ser festivalen som en viktig symbolhandling för Malmös muslimer. Han menar att det är ett bra sätt att få muslimer att känna sig som en naturlig del av staden samtidigt som det stärker gemenskapen mellan olika etniska och religiösa grupper.

- Det är jätteviktigt att det kommer muslimer från olika länder och även icke-muslimer. När vi tar del av varandras kulturer så skapar vi trygghet och bryter ner fördomar, säger han.

När jag frågar hur det känns att fira Id i efterdyningarna av terrordådet i Bagdad blir han tyst en stund.

- Jag är jätteledsen för all tragedi som sker i den delen av världen. Men jag tycker inte att terroristerna ska få förstöra vår glädje idag. Det där är politik, och det här är kärlek och fest.

Men blir det inte politiskt laddat ändå när vi har dessa motsättningar?

- Det blir det bara om man anser att vi muslimer inte får plats i finrummet. Jag kan känna att vi i dagens Sverige nästan är där, men vi står fortfarande utanför och knackar.

Till Andreas Hasslerts lycka är det definitivt glädjen som står i fokus den här lördagen. Alla vi pratar med beskriver kalaset i parken som fantastiskt och det är gemenskapen som gör dagen speciell.

Tre afghanska pojkar i femtonårsåldern berättar att det här är deras första Id-firande i Sverige. De kom som ensamkommande flyktingbarn till Malmö för ett år sedan och har ännu inte beviljats uppehållstillstånd.

- Det här är vårt bästa Id-firande någonsin för här finns det ingen terrorism att vara rädd för, berättar en av dem.

- Vi hoppas att vi får stanna här så att vi kan fira Id här nästa år igen!

Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern och utgör en av Islams fem pelare.

Det är en helig fastemånad och man ska inte äta, dricka, röka eller ha samlag så länge solen är uppe. Man ska också tänka på de fattiga och ibland ger man allmosor.

Ramadan är den månad då Koranen först uppenbarade sig för Profeten Muhammed.

Id al-fitr är den fest som hålls när man bryter fastan. Man brukar fira genom att träffa släkt och vänner, ge varandra presenter och äta traditionell mat.

Källa - 2016-07-09 21:45

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+