Svenskt stöd i Mosulkrisen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Svenskt stöd i Mosulkrisen - Det är lugnt i Arbil, provinshuvudstad i den halvautonoma kurdiska regionen i norra Irak, men bara ett par mil västerut pågår offensiven för att frita Mosul från IS grepp. Styrkorna har ännu inte nått stadskärnan men när de gör det väntas så många som 1,5 miljoner människor söka sig till de kurdiska, "trygga", delarna av Irak.

Fredrik Djurklou, projektledare för internationella insatser på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är på plats för att träffa sina kollegor som är stationerade där och arbetar nära den krishanterande systermyndigheten Joint Crisis Coordination Centre (JCC). Organet inrättades i samband med att IS intog delar av norra Irak - bland annat Mosul - 2014 och de kurdiska delarna fick ta emot ett stort antal flyktingar.

Hur många MSB-anställda som befinner sig i Irak vill han av säkerhetsskäl inte uppge, mer än att det rör sig om ett team med en handfull personer. Målet är att stärka kapaciteten för civil krishantering och experterna från Sverige utbildar sina kollegor i Arbil i riskanalys, riskhantering och informationsinsamling.

Precis som för MSB är JCC:s uppdrag att samordna olika aktörer, som FN och regionala myndigheter, och få dem att dra åt samma håll. Samtidigt är Irak ett land som under lång tid har härjats av krig och oroligheter, och även om den kurdiska regionen är mer stabil finns stora problem med säkerhet och korruption. Ekonomiska svårigheter gör dessutom att offentligt anställda inte alltid får ut sin lön.

- Det finns ändå många likheter och vi ser det som ett utbyte mellan våra två myndigheter. Det är en möjlighet för MSB att ta med sig lärdomar och erfarenheter från en region som drabbats av kriser i större skala hittills än vad vi har gjort, säger Fredrik Djurklou.

Förutom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) befinner sig en svensk insatsstyrka på plats i Irak. I dag består den av 35 personer, men regeringen vill utöka den till 70 personer.

Dess uppgift är att vara rådgivare och att utbilda och träna de kurdiska peshmergaförbanden i norra Irak.

Utbildningen syftar till att irakierna själva ska kunna sätta upp förband och använda dem. Det kan handla om soldatutbildning, mänskliga rättigheter, krigets lagar, materielvård, logistik, förmågan att skydda sig mot terroristbomber och minor. Dessutom ingår utbildning av chefer.

Även rådgivning i försvarsstrid genomförs.

Källa: Regeringen

Källa - 2016-11-14 06:54

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+