Venezuela är en mycket grym diktatur

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Venezuela är en mycket grym diktatur - Venezuela saknar mänskliga rättigheter och mänskliga levnadsförhållanden.

Det är viktigt med ord. I söndagens Agenda i SVT var "diktatur" den heta gröten. Katterna var SVT:s utsända i Caracas och utrikesminister Margot Wallström.  

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Inslaget gällde Venezuela. I en intervju med Maduros utmanare och demokratins företrädare Juan Guaidó fick tittaren möta en stabil, smart och pådrivande man med drag av Barack Obama. Att leda oppositionen och kämpa för demokrati var för honom ett medvetet val. Ja, vi riskerar att fängslas, till och med att dödas, men vi måste göra detta, förklarade han.

När Guaidó benämnde sitt hemland som diktatur frågade SVT:s
Rebecca Randhawa Bergmark vad Maduro skulle säga om den beskrivningen: "Du säger diktatur, men jag tror inte att Maduro skulle hålla med om det. . . "

Guaidó svarade: "Det finns ingen pressfrihet. Mänskliga rättigheter respekteras inte. Det finns ingen maktdelning. Det finns över 1 000 politiska flyktingar. Internationella brottsmålsdomstolen har fått rapporter om systematiska kränkningar. Parlamentet hålls ’fånget’ och politiska ledare förföljs. Jag kan inte visa mig i media för då läggs mediebolaget ner eller så avskedas journalisten som intervjuat mig. Utan maktdelning, pressfrihet eller val där man fritt kan välja sin kandidat (. . . ) står vi inför en mycket grym diktatur. "

Utrikesminister Wallström fanns på plats i studion och kommenterade inslaget. Hon hade talat med Guaidó tidigare under dagen och underströk hans kvaliteter. Hoppfullt.

Men när Agendas Anders Holmberg frågade Wallström hur hon skulle beskriva Maduros regim och inflikade att Guaidó säger diktatur svarade hon:  

"Jag tror inte just nu att vi ska ägna oss åt att bara använda beteckningar utan nu så handlar det ju också om att hur ska vägen framåt se ut. . . "

Civil rights defenders Erik Jennische intervjuades avslutningsvis i inslaget. Med tydlighet beskrev han att grundproblemet i Venezuela är avsaknad av respekt för mänskliga rättigheter. Av det följer eländet. Ekonomin har imploderat och landets centralbank meddelar att inflationen är uppe i 130 000 procent. Jour­nalister och politiskt aktiva fängslas.

Man kan inte skylla på oljepriser eller embargon, inte på Amerika eller på storbolagen. När människovärdet relativiseras och blir avhängigt vad överheten för tillfället finner gynnsamt blir tillvaron outhärdlig.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-06-11 16:36

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+