Debut för ny USA minister i Nato

Senaste nyheterna om Nato

Debut för ny USA minister i Nato - - Det här har varit den mest framgångsrika alliansen i militärhistorien, sade Mattis, och prisade Nato för dess stöd till USA i Afghanistan, enligt nyhetsbyrån AFP.

På en presskonferens i går berättade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om förväntningarna inför mötet:

- Vi ser alla fram emot att träffa försvarsminister Mattis för att diskutera flera frågor, inte bara hur vi delar på bördorna utan också om hur vi ska bekämpa terrorism, sade Stoltenberg.

På försvarsministermötet debuterar den 66-årige James Mattis som amerikansk representant - även om han är långt ifrån någon debutant i Nato-sammanhang.

Den förre marinkårsgeneralen har lång erfarenhet från allehanda insatser i den amerikanska krigsmakten och satt även ett par år som hög Nato-chef 2007-09.

I Bryssel i dag får han möta en rad kollegor som oroats över vad president Donald Trump egentligen tycker om Nato.

Generalsekreterare Stoltenberg tycker sig ändå ha fått gott om garantier för att USA inte planerar någon större kursändring.

- Budskapet från USA har varit detsamma i alla olika samtal som jag och andra har haft med ledarna. Det viktigaste för mig och Nato är att presidenten, försvarsministern och utrikesministern alla har uttalat sitt fortsatt starka stöd för Nato, sade Stoltenberg i går.

Under valkampanjen gjorde Trump klart att det gäller för övriga Nato-länder att lägga mer på sina försvarsbudgetar. Och det är på gång, lovar Stoltenberg.

- Efter många år med kraftiga nedskärningar har vi nu vänt på utvecklingen. Försvarsutgifterna har ökat med 3,8 procent bland de europeiska medlemmarna och Kanada, sade generalsekreteraren, som även räknar med att länder med sämre ekonomi ska göra sitt.

- Det är en fråga om prioriteringar och när 28 medlemmar har enats om något så räknar jag med att alla följer det. Vi väntar oss inte att alla medlemmar ska uppfylla målet omedelbart, men vi väntar oss att alla ska sluta skära och i stället öka utgifterna, sade Stoltenberg i Bryssel.

Källa - 2017-02-15 07:09

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+