Donald Trump gör USA litet igen.

Senaste nyheterna om Nato

Donald Trump gör USA litet igen. - Medan president Donald Trump hotar Nordkorea med "eld och ursinne" säger den amerikanske försvarsministern Jim Mattis att ett krig mot regimen i Pyongyang "skulle vara katastrofalt". Och då är det ändå Mattis som går under smeknamnet "Mad Dog".

Till skillnad från Trump vet den amerikanska militärledningen alltför väl vad en väpnad konflikt faktiskt kan innebära.

"Diplomatin går framåt och ger resultat och jag vill att det ska förbli så just nu", förklarar Mattis, alltmedan hans chef Donald Trump fortsätter att vapenskramla på Twitter.

Ordkriget mellan USA och diktaturen på Koreahalvön har trappats upp, en följd av att Nordkorea den senaste tiden skjutit upp två långdistansrobotar med förmåga att nå USA:s fastland. Nordkorea har även förklarat att landet är redo att attackera amerikanska baser i Guam i Stilla havet med robotar och att allt som behövs är klartecken från diktatorn Kim Jong-Un.

Världen har under decennier vant sig vid den nordkoreanska regimens vårdslösa och till synes oberäkneliga agerande, dess återkommande brott mot FN-konventioner, -resolutioner och allt vad folkrätt heter. Dessvärre börjar det bli svårt att följa också vilka tankegångar och överväganden som styr Vita husets politik - inte enbart i relation till Nordkorea. Den nuvarande amerikanska administrationen tycks befinna sig i ett tillstånd av närmast oupphörligt kaos.

Att vara lågmäld, men att alltid ha en rejäl käpp inom räckhåll - "speak softly and carry a big stick" - var den utrikespolitiska devis Theodore Roosevelt, USA:s president 1901-1909, försökte leva efter. Många av Roosevelts efterträdare i Vita huset har följt samma princip - ofta med stor framgång. USA har fortfarande en rejäl käpp, ingen annan krigsmakt har den räckvidden och slagförmågan. Att vara lågmäld ligger däremot inte för Trump.

Men USA:s särställning har alltid handlat minst lika mycket om mjuk makt som om den där käppen. Om att vara en förebild. Trots det amerikanska samhällets skavanker har USA i generationer varit en inspiration och en dröm för människor världen över.

Efter kalla krigets slut, Sovjetunionens sönderfall och Warszawapaktens upplösning började den förhållandevis stabila världsordning som etablerades efter andra världskriget att sakta vittra sönder. Först långsamt, sedan i snabbare takt. Pax Americana - perioden av stabilitet garanterad av USA och dess väpnade styrkor - kan av många tecken att döma snart vara över.

Under Trump har USA ensidigt dragit sig ur handelsavtal. USA har förkastat det stora klimatavtalet från Paris. Trump sprider osäkerhet om USA:s syn på försvarsalliansen Natos framtid och amerikanska försvarsåtaganden i Europa.

Såväl vänner som fiender blir allt osäkrare på var de har USA. Det är en för världen farlig utveckling.

"Make America great again!", dundrade Trump under presidentvalskampanjen till åhörarnas jubel. Under hans ledning skulle USA åter bli stort och fantastiskt. Istället håller han på att göra USA mindre och mindre. Och världen till en mycket, mycket farligare plats.

Källa - 2017-08-11 17:20

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+