En ny start för världen

Senaste nyheterna om Nato

En ny start för världen - Jag tillbringade delar av denna dag på en digital europeisk konferens. Den sista diskussionen handlade om presidentvalet i USA, den ovissa utgången och tänkbara effekter av olika utfall. Nästan på slaget en kvart efter att moderatorn satt punkt och zoom-mötet avslutats, kom beskedet att Joe Biden är segrare i presidentvalet.

I skrivande stund är det senaste som hörts från Donald Trump en tweet som skrevs 16:36 svensk tid: "I WON THIS ELECTION, BY A LOT!". Desto mer hörs från andra, som på olika sätt uttrycker glädje över utfallet. Undertecknad tillhör dem, och det huvudsakliga skälet är inte att Joe Biden har blivit USA:s president utan att Donald Trump avskedas från det viktiga ämbete som han på flera sätt har vanhedrat. Att han för fyra år sedan blev vald är en legitim funktion av demokratin, liksom att han nu blivit bortröstad.

Det kan förstås bli många turer innan nästa president svärs eden. Ännu har sittande president inte medgivit nederlag. The opera ain't over till the fat lady sings, som sportskribenten Dan Cook, Texas, lär ha myntat 1976. För utomstående betraktare finns många analyser att göra, och för den som följer politiska twitter utfärdas stormvarning när det gäller önsketänkande och ogrundade slutsatser. Att valet varit så pass jämnt är exempelvis ett motargument till dem som talar om tydliga signaler.

Men för tillfället nöjer jag mig med att hysa samma förhoppning som Fredrik Johansson uttryckte häromdagen, att Joe Biden kommer att kunna normalisera USA igen. Make America normal again, i betydelsen att dess främste representant blir en person som man kan se på med respekt även om man inte håller med politiskt. Något slags grundnivå i uppförande, där världens mäktigaste ledare i den fria världen inte går igång på att skryta om att han har befunnit sig i maktsituationer där han obehindrat har kunnat ta kvinnor mellan benen. Men också en ledare och en administration som kan skapa förutsättningar för en bättre dialog med andra länder. Den sortens nystart är varmt välkommen.

Vi kommer att fortsätta bevaka utvecklingen, så fortsätt följa oss på SvD. se/ledare - men så här långt kan jag vidareförmedla ett antal direkta kommentarer från flera av rösterna på ledarsidan.

Olof Ehrenkrona: - Europa drar en suck av lättnad. USA har valt en en demokratisk president och i kongressvalen en republikansk politik. I detta läge en klok lösning. Det ska aldrig löna sig att bedriva politik på Trumps sätt.

Ivar Arpi: - Väljarna valde inte Joe Biden för hans politik, utan för att han inte är Donald Trump. De som röstade på Trump röstade dock på honom trots hans person, och för hans politik. Om Biden gör rätt eftervalsanalys tar han med sig det bästa från Trump, vilket alltså inte innefattar narcissismen och megalomanin. Det klarar sig både USA och världen utan.

Johanna Möllerström: - Det är en extrem lättnad att Trump förlorar, men USA har en otroligt lång resa framför sig tills någon riktig försoning och enighet är möjlig.

Janerik Larsson: - Joe Biden har stora förhoppningar på sig men förmodligen utan majoritet i senaten och med ett mycket svagare stöd i representanthuset kan det komma visa sig att han valdes p g a Trumps sätt att hantera pandemin och för att Biden är "icke Trump". Knepiga politiska år för USA framöver - och för världen.

Patrik Oksanen: - Valet av Biden ger Sverige och Europa fyra år på sig att ta ett större ansvar för sin egen och andra säkerhet, tillsammans med USA. Redan Barack Obama sade att Europa måste göra mer, med Trump fick vi ett skrämskott där en andra period hade i värsta fall kunnat innebära att den Transatlantiska länken gått sönder. Nu är den bara skadad, men kommer att repareras. Hur stark reparationen blir avgörs av oss själva hur vi väljer att förvalta det andrum vi nu fått. Med Biden kommer USA att åter engagera sig multilateralt och utnyttja USA:s traditionella allianser istället för den mer transaktionella internationella politik som präglat Trumps fyra år. Mer rakt uttryckt så är det nu nog slutkramat med diktatorer och dissande av traditionella vänner.

Henrik Sundbom: - Donald Trump har inte bara varit president i USA, utan en förebild för högerpopulister i hela världen - från Ostasien till Sydamerika. Att han nu förlorar presidentämbetet är en stor seger för anständigheten, och ett bakslag för vulgariteten och populismen - globalt. För Biden och Harris väntar den tuffa uppgiften att ena ett kluvet land. Förhoppningsvis inser de allvaret i utmaningen, håller huvudet kallt och för en politik som enar mer än den splittrar.

Claes Arvidsson: - Joe Bidens valseger är inte detsamma som någon quick fix på USA:s problem; det politiska systemet är dysfunktionellt och hur det är med polariseringen vet vi ju. Det viktiga är att med Trump hade problemen förvärrats men nu kan man ha en förhoppning om att den negativa trenden i alla fall ska brytas med en president som vill samla i stället för att splittra. Men man ska vara återhållen med optimismen, också sett i relation till hur "samtalet" i kongressen kommer att gestalta sig. Utrikespolitiskt är det förstås av stor vikt att Biden har en annan syn på världen - och inte minst är det av avgörande betydelse att USA återvänder till Parisavtalet. Vad gäller Sverige och svensk försvars- och säkerhetspolitik är det helt avgörande att ta höjd för att även med Biden kommer Asien att vara prio 1 för USA och inte minst att ha i bakhuvudet att i nästa presidentval kan en Trumptyp åter flytta in i Vita huset. Alltså: vi måste se om vårt eget hus. Stärka det nationella försvaret (istället för att satsa på familjeveckor), gå med i Nato, och vara proaktiva i EU.

Fredrik Johansson: - När lättnaden efter att Trump blivit bortröstad lägger sig blir den stora frågan om Biden kan ena ett djupt oenigt USA. Det kommer han inte klara på egen hand och frågan är om hans parti kommer tillåta honom att göra det. Men låt oss hoppas. Världen behöver USA.

Källa - 2020-11-07 20:44

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+