Flyktingars vittnesmål blir seriealbum

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Flyktingars vittnesmål blir seriealbum - Vad händer när fem ensamkommande ungdomar från Asylskolen i Ollerup möter fem av Danmarks mest omtalade serietecknare? Jag läser resultatet, seriealbumet "Uledsaget - en tegneserieantologi" (Svendborg Graphic) innehåller fem fristående skildringar, var och en baserade på intervjuer med ungdomarna. Samtalen ägde rum i höstas under en vecka i dramatikern och poeten Bertold Brechts gamla hus på Skovbostrand 8, utanför Svendborg på Fyn.

Brecht som flydde till Danmark tillsammans med sin familj, flyttade in i huset på hösten 1933, några månader efter att nazisterna arrangerat sitt första officiella bokbål utanför operan i Berlin. Hans verk var bland dem som kastades i lågorna. Häststallet inreddes till arbetsrum och här skrev Brecht på flera av sina mest kända verk, där många av dikterna berör just livet i exil. Valet av platsen för arbetet med seriealbumet är genomtänkt, både som en påminnelse om förra seklets stora flyktingkatastrof, men också som en koppling till Brechts politiska engagemang.

I "Uledsaget" (ensamkommande) förhåller sig bildspråket fritt till vittnesmålen. Texterna är formade genom serieskaparnas urvalsprocesser, men får antas ligga nära ungdomarnas egna ord. Bilderna strömmar däremot tydligt fram som tecknarnas fantasier. Det öppnar upp för associationer, som i Karoline Stjernfelts bidrag "Problemet", där en pojke från Somalia refererar till en av Stjernfelds tidigare serier, som han har läst. Den handlar om hennes farmor och de tyska soldaternas intåg i Danmark under andra världskriget vilket får honom att minnas hur hans far blev skjuten av etiopiska soldater.

Ungdomarna från Asylskolen väntar fortfarande på besked om de får stanna i Danmark. Den av tecknarna i "Uledsaget" som tydligast skildrar det vakuum som kan uppstå i asylprocessen är Halfdan Pisket. I hans bidrag "Linien", är det hela tiden vuxna som gör språktester och frågar, upprepade gånger, om färdvägar. Kanske ligger dessa frågor nära själva arbetsprocessen med seriealbumet.

"Lille Soldat", av Adam O, handlarom Abdel som berättar om hur hans kusiner genom tvång rekryterat honom till en grupp talibaner. Tidsperspektivet hamnar som i en loop när intervjun med två asylhandläggare plötsligt sker i samma miljö som händelserna Abdel berättar om. När handläggarna tackar för sig och lovar att återkomma med sin dom, lämnas Abdel kvar att vänta tillsammans med sina beväpnade kusiner.

Det är en styrka att tecknarna använder sig av fiktionens möjligheter och inte stannar vid ett dokumentärt redovisande som hade fått skildringarna att likna nyhetsreportage. Istället får konsten lov att utmana invanda mönster, genom att belysa upplevelser som inte återges i det dagliga flödet.

"Uledsaget" är en tunn boksom på ett tillgängligt sätt visar hur seriekonsten som form kan lyckas med att skaka om. Medan skildringarna väcker känslor av samhörighet och identifikation, förblir konflikterna synliga och öppna. Jag lämnas med lösa trådar att själv sortera. Det som är ett av vår tids största trauman pågår och de här ungdomarna befinner sig fortfarande mitt i det.

Källa - 2017-06-16 13:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+