Diktaturen får inte leta sig in i Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Diktaturen får inte leta sig in i Sverige - Sverige måste skydda vår demokrati, våra värderingar och nationella intressen, och samtidigt värna öppenhet och handel.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Kommunistpartiet kallar det för utbildningscenter. Människorättsorganisationer beskriver det som omskolningsläger. Sayragul Sauytbay säger att det är fråga om rena koncentrationsläger. Hon tvingades arbeta i lägret i Xinjiang i Kina, men flydde när hon själv riskerade att fängslas, och berättar nu i en intervju med TT om livet innanför murarna.

"Cellerna saknade fönster och det enda dagsljuset kom från en glugg i taket - som oftast var förtäckt. Det var mycket kallt. "

Hon beskriver hur fångarna tränades för att sluta utöva sin kultur. De tvingades lära sig kommunistpartiets politik, lyssna på inspelningar av president Xi Jinping och utöva självkritik. Den som inte var självkritisk nog togs till "svarta platsen".

"Många som jag såg komma tillbaka därifrån saknade naglar och tänder. Det hände varje dag. Jag minns att det fanns en 13-åring där, barnet blev också straffat. Behandlingen var lika för alla", säger hon.

Det är hennes egen berättelse, och kan inte bekräftas av utomstående i alla detaljer. Men människorättsorganisationer vittnar om en liknande bild. Human Rights Watch uppskattar att en miljon människor sitter frihetsberövade i omskolningsläger i Xinjiang.

För dem som lyckas fly behöver förföljelsen och förtrycket inte nödvändigtvis vara slut. Säkerhetspolisen rapporterar om ökat kinesiskt underrättelsearbete i Sverige, och lyfter fram flyktingar som en drabbad grupp.

Uigurer, en muslimsk folkgrupp som har drabbats särskilt hårt av omskolningslägren i Xinjiang, och andra flyktingar från Kina vittnar om hot och varningar om att deras släktingar kommer att råka illa ut om de inte samarbetar med kinesiska myndigheter.

Sverige har äntligen börjat vakna upp i många frågor som rör Kina. Strategier utarbetas för att skydda vår demokrati, våra värderingar och nationella intressen, och samtidigt värna öppenhet och handel. Men för några få är diktaturen redan närvarande i Sverige. Människor som har fått en fristad här vågar inte utnyttja sina grundlagsskyddade fri- och rättigheter.

Flyktingspionaget hanteras av Säpo på sedvanligt vis, men fenomenet ingår också i en större kinesisk påverkan. I skrivelsen om Kina som regeringen presenterade under onsdagen nämns inte psykologisk påverkan, men en hel del är redan på väg att hända. Regeringen har efter pådrivning från Moderaterna beslutat om en ny myndighet för att utveckla och koordinera det psykologiska försvaret. Förre Säpochefen Anders Danielsson är utredare.

Det är en svår uppgift, och på frågor om Kina finns det sällan enkla svar. När utrikesminister Ann Linde ger uttryck för mer av att "fortsätta upprepa att det är oacceptabelt" lämnar hon dock en del att önska. För den strategin har faktiskt inte fungerat.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-10-03 07:15

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+