Oron växer bland syrier i Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Oron växer bland syrier i Sverige - Staden där Nadia AlHaj föddes och där hon tillbringade sina sommarlov minns hon för den fantastiska maten, det vackra kulturarvet och för musiken. Nu tror hon inte längre att hon skulle känna igen Aleppo om hon skulle återvända.

Bilderna som kablas ut är så långt från Nadia AlHajs soliga barndomsminnen som det går att komma. I det rebellkontrollerade östra Aleppo utspelas scener som fått FN-chefen Ban Ki-Moon att beskriva situationen som värre än i ett slakthus.

- Folket i Aleppo är kända för att älska livet. Nu skrev någon att det bara luktar bränt kött och blod där. Det är en fruktansvärd chock, så overkligt och svårt att ta in, säger AlHaj.

Nu bor Nadia AlHaj sedan 25 år tillbaka i Sverige där hon är ordförande för Föreningen Syrien Sverige, som är kritisk till Assadregimen. Den senaste tiden har fler syrier än vanligt kontaktat organisationen och uppmanat den att organisera evenemang till stöd för östra Aleppo, som utsätts för de värsta bombningarna sedan inbördeskriget inleddes för över fem år sedan.

44-åriga Abdulnaser Kallos har kontakt med vänner i Aleppo över telefon. Hans eget hem i Duma utanför Damaskus har förstörts och nu försöker han bygga upp ett nytt liv i Stockholmsförorten Vårberg. Men situationen i Syrien gör det svårt för honom att koncentrera sig.

- Jag är så ledsen. Ryssland och regimen förstör allt. Det gör mig väldigt bekymrad, och arg! Jag kan inte äta ordentligt, inte sova, inte fokusera på mina studier i svenska, säger han i samband med en manifestation som Föreningen Syrien Sverige anordnar i Stockholm.

På ett flyktingboende i Guö utanför Karlshamn bor ett 30-tal syrier. En av dem är den grafiska designern Moustafa Jano som uppmärksammats för sina digitala fotomontage från krigets Syrien. Han har själv flytt från Aleppo - och tvingas nu se sin hemstad gå under på tv.

- Här på boendet diskuterar vi det som händer varje dag, varje kväll, hela tiden. Vi pratar om det för mycket. Vi kan ju inte göra någonting. Vi befinner oss här i Sverige, så väldigt långt borta, säger han.

- Ibland kan jag inte ens titta på nyheterna, det går bara inte.

Kvar i Aleppo har Moustafa Jano flera bröder och vänner, som bor i både de områden som kontrolleras av regimen och av oppositionen. Han berättar att de boende i östra Aleppo nu beskriver Syrien som en annan planet. En plats som inte längre hör till jorden.

- Världen ser på, men ingen gör något. Det går inte att föreställa sig vad som pågår. Syrier i östra Aleppo pratar om det som domedagen och frågar sig: Var är mänskligheten? Var finns FN? Hur kan ni låta det här hända oss?

Konflikten i Syrien inleddes 2011 som ett uppror i form av fredliga protester mot regimen, men övergick sedan i ett regelrätt inbördeskrig med en rad inblandade parter. Assadregimen, jihadistiska extremistgrupper, en samling syriska rebeller och kurdiska soldater håller olika delar av territoriet.

Både Ryssland och USA deltar med stridsflyg i kriget. Ryssland stöder Bashar al-Assads regim, medan USA leder en allians som bekämpar terrorstämplade Islamiska staten och andra jihadiströrelser. USA har också gett stöd till flera så kallade moderata rebellgrupper.

Omkring 300 000 människor har dödats och hälften av landets befolkning har drivits på flykt. Omkring 6,5 miljoner är internflyktingar medan närmare 5 miljoner har lämnat landet enligt FN. De flesta har flytt till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien.

Flera fredsinitiativ och försök till politisk process har sjösatts utan att lyckas.

April-maj 2011: Tusentals studenter demonstrerar i Aleppo, men protesterna slås snart ned av andra studenter och säkerhetsstyrkor som stödjer Assadregimen.

20 juli 2012: Hårda strider mellan armén och rebellerna i Fria syriska armén.

Augusti 2012: Efter en två veckor lång offensiv säkrar soldater, uppbackade av tungt artilleri och stridsflyg, centrala kristna stadsdelar. Sedan dess har staden delats mellan regimtrogna distrikt i väst, där omkring 1,2 miljoner människor bor, och rebellkontrollerade områden i öst med omkring en kvarts miljon invånare.

December 2013: Minst 76 människor dödas när regimflyg släpper så kallade tunnbomber i rebellkontrollerade distrikt, enligt oppositionella SOHR.

Juli 2014: Enligt Human Rights Watch har antalet stadsdelar som drabbas av tunnbomber nästan fördubblats på fem månader, med nästan 1 700 dödsoffer. Rebellerna svarar genom att skjuta raketer mot de regimkontrollerade områdena.

September 2015: Ryssland kliver in för att hjälpa regimen, börjar flygbomba i Syrien.

1 februari 2016: Regimen inleder en offensiv mot rebeller i Aleppoprovinsen, med stöd av libanesiska Hizbollah och ryskt stridsflyg.

27 februari 2016: Eldupphör träder i kraft, men innefattar inte jihadistgrupper. Stridsflyg bombar rebellkontrollerade delar av Aleppo igen den 11 mars, och i en upptrappning av våldet dödas över 300 civila i staden under två veckor från den 22 april.

17 juli 2016: Regimen skär av den sista transportvägen in till Aleppo, men i slutet av månaden lyckas en allians av rebeller och jihadister ta kontroll över distriktet Ramussa, söder om staden. Regimen återtar området den 8 september.

22 september 2016: Efter en vecka av vapenvila, som förhandlats fram av USA och Ryssland, meddelar regimen att den kommer att inleda en stor offensiv för att återta alla områden som kontrolleras av rebeller. Sedan dess har östra Aleppo bombats oupphörligen. FN har anklagat Moskva och Damaskus för krigsbrott.

Källa - 2016-10-02 10:14

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+