Sverige behöver ett nytt migrationssystem

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sverige behöver ett nytt migrationssystem - Migrationspolitiken och gängkriminaliteten stod på agendan under inrikesminister Mikael Dambergs (S) intervju i P1 under lördagsmorgonen. "Vi behöver ha ett nytt och mer långsiktigt, hållbart migrationssystem i Sverige", säger Damberg.

Under veckans partiledarintervjuer i P1 - som genomförts trots att Almedalsveckan är inställd på grund av corona - har migrationspolitiken diskuterats intensivt. Så även under lördagens intervju med inrikesminister Mikael Damberg, som representerade Socialdemokraterna eftersom Stefan Löfven inte brukar åka till Almedalen.

Partiets förslag är att ta emot en mängd asylsökande som motsvarar Sveriges befolkningsandel i EU, vilket skulle innebära ett färre antal än vad Sverige tar emot i dag.

- Det här är ingen ny uppfattning som Socialdemokraterna haft. Vi tycker inte att när vi tittar på migrationen ur ett europeiskt perspektiv att det är rimligt att bara några få länder bär hela flyktingmottagandet i Europa, säger inrikesminister Mikael Damberg i P 1.

Damberg menar att det inte går att "rycka och slita i systemen" - det måste finnas en långsiktighet.

- Det måste finnas någon form av politisk bredd i en överenskommelse och det är det vi försöker åstadkomma i de här samtalen.

Kan man sätta ett tak utan att samtidigt göra våld på asylrätten?

- Om man kommer till Sveriges gräns och söker asyl så måste man alltid få den asylrätten prövad. Det är en princip som mitt parti står för, säger Damberg och fortsätter:

- Flykting- och migrationspolitiken är bredare än bara asylrätten. Det är många människor som har rätt att komma till Sverige i dag oavsett om det är för arbete, som anhörig eller under andra omständigheter.

Efter att en 15-årig pojke sköts ihjäl på öppen gata i november i Malmö utlyste polisen en nationell särskild händelse: Operation Rimfrost. Ett uttalat mål var att "kraftigt reducera antalet sprängningar och skjutningar i landet. " Så blev det inte och i stället har antalet sprängningar ökat i landet.

- Det här har ingen enkel lösning. Gängen har fått växa sig starka i Sverige under decennier. Och att tro att yrkeskriminella lägger av med kriminalitet bara för att polisen kraftsamlar under ett antal månader, det är inte realistiskt. Men vi ska försvaga deras miljöer, och det tror jag att vi har gjort, säger Damberg i P 1.

Men att kalla antalet sprängningar och skjutningar för det nya normala, vill Damberg inte göra.

- Det finns en verklighet där ute där sprängningarna och skjutningarna fortsätter, men jag tänker inte acceptera det. Vi kommer inte att säga att det här är det nya normala, för det här ska tryckas tillbaka.

Trots coronapandemin har inte polisen dragit ner på sin verksamhet mot gängen, menar Damberg, och säger att han tycker sig se fler gripanden i dessa typer av våldsdåd.

- Det är fortfarande ett väldigt allvarligt läge. Jag tror att det var många som hade hoppats på att coronapandemin skulle göra det svårare för de kriminella gängen att få in narkotika och att det skulle påverka deras verksamhet. Men det verkar det inte ha gjort.

- Skjutningarna och sprängningarna ligger på en fortsatt hög nivå. Det visar att dessa gäng bitit sig fast i Sverige på ett sätt som vi inte ska acceptera. Vi ska verkligen trycka tillbaka det här.

Källa - 2020-07-04 10:18

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+