Trump hjärta Putin

Senaste nyheterna om Nato

Trump hjärta Putin - "Glöm allt vi sagt om amerikansk demokrati. Den fungerar i själva verket alldeles utmärkt", skrev ett Putinparodikonto på Twitter när det under natten började se ut om att Donald Trump faktiskt skulle bli USA:s nästa president.

Det sätter fingret på ett problem som Kreml nu fått. Att USA är Rysslands fiende är centralt för Kremls verklighetsbeskrivning. USA är svaret på frågor som: Varför går det dåligt för Ryssland? Varför förekommer det protester? Varför finns det folk som ifrågasätter Putins beslut?

Om Kreml nu är vän med USA, hur ska man då förklara problemen i Ryssland?

Den frågan är dock inget som Rysslands politiska elit funderar på just idag, istället gläds den åt valresultatet. I duman applåderade ledamöterna när det meddelades att Donald Trump vunnit. Bland politiker som uttalar sig är stämningen hoppfull och de är fulla av segerrus och skadeglädje.

Slutorden i Trumps segertal handlade om samarbete och i Moskva har många tolkat det som att han syftade på Ryssland.

"Efter valet kommer USA att börja en mer konstruktiv dialog med Ryssland", sa Putins förste vice stabschef Vjatjeslav Volodin.

Enligt liberaldemokraternas ledare Vladimir Zjirinovskij, vars färgstarka, aggressiva och fullständigt oansvariga sätt påminner en hel del om Trumps, kommer världen bli lugnare och säkrare nu. Till skillnad från många av oss kan Zjirinovskij inte hitta ett enda fel hos den man som ska bli USA 45:e president.

Skälet till att Trump vunnit är, enlig Zjirinovskij, att amerikanerna inte längre vill ha krig som Vietnam, Irak och Ukraina (han menar att USA ligger bakom en statskupp i Kiev).

Det är framförallt kring Syrien och Ukraina som Ryssland hoppas på förändringar. Kommer sanktionerna hävas? Kommer Krim att erkännas som ryskt? Kommer Nato att lämna Europa?

För Rysslands politiska elit verkar allt möjligt idag.

Enligt kommunistledaren Gennadij Ziuganov förlorade Hillary Clinton för att hon representerar "två-tre klaner" som amerikanerna tröttnat på och för att hon varit aggressiv mot Europa och Ryssland (enligt en rysk TV-kanal nämndes Ryssland och Putin 178 gånger under valdebatterna).

Kreml har hela tiden varit mer mot Hillary, än för Trump. Det är slående hur lika Kremls och Trumps beskrivningar av problemen i USA låter.

Kremls glädje har också att göra med att USA:s politiska elit förlorat. Det är ironiskt att höga ryska politiker pratar om hur den amerikanska eliten hållit tillbaka det amerikanska folkets vilja, samtidigt som de själva fullständigt kontrollerar det ryska valsystemet.

Men man kan tänka att glädjen så småningom kommer övergå i eftertänksamhet. Faktum är ju att Trumps valrörelse framförallt kännetecknats av att han kan säga lite vad som helst.

Echo Moskvys chefredaktör Aleksej Venediktov är inne på detta i en text på den oberoende radiostationens hemsida. Putin tycker inte om när saker är oförutsägbara och oförutsägbar är precis vad Trump är, menar Venediktov.

Det är möjligt att Trump kommer att ge Kreml mer utrymme att göra vad de vill. Men det är också möjligt att Kreml kommer ångra sitt stöd. Idag, när Donald Trump valts till USA:s president, känns framtiden oförutsägbar och mycket osäker.

Källa - 2016-11-09 14:48

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+