Om nya pakten Överger gamla tankar om migration

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Om nya pakten Överger gamla tankar om migration - Rena rivstarten väntar för Sveriges nya EU-kommissionär Ylva Johansson.

Striden om en ny asyl- och migrationspolitik står på agendan redan under första dagen på jobbet.

Tillsammans med grekiske kollegan Margaritis Schinas finns Johansson på måndagsmorgonen på plats vid EU:s inrikes- och justitieministermöte i Bryssel.

Där väntar stor nyfikenhet när medlemsländerna vill få en fingervisning om den "nya pakt" för asyl- och migration som utlovats från den nytillträdda EU-kommissionen.

- Jag vet ju inte exakt var vi kommer att landa naturligtvis, men jag har en idé, berättar Johansson på en pressträff i Strasbourg inför tillträdet.

- Det blir viktigt att se vilka öppningar som kan finnas hos medlemsländerna. Det jag har känt hittills är att det finns ett momentum. Det är flera länder som öppnar för att inte ha exakt samma position som man haft tidigare - under förutsättning att andra saker också rör på sig, säger Johansson.

Hennes företrädare, grekiske Dimitris Avramopoulos, lade redan 2016 fram sju stora lagförslag för att få ordning på EU:s asyl- och migrationspolitik efter den mest akuta flyktingkrisen. Allt fastnade dock tämligen omgående när främst Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien envist vägrade att acceptera att förslagen skulle innebära obligatorisk omflyttning av asylsökande mellan medlemsländerna i en krissituation.

Frågan är nu vad som ska göras med de gamla förslagen. Gissningsvis väntar åtminstone en rejäl omarbetning och sannolikt också ett slopande av en eller flera delar.

Svenske EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) uppmanar Ylva Johansson att göra det.

- Nu behöver vi överge en hel del gamla tankar. Förslaget om tvingande omfördelning - det är lika bra att släppa det omedelbart. Vi behöver hitta nya former av solidaritet, hur man gemensamt kan bidra i en gemensam invandringspolitik i Europa, säger Tobé till svenska journalister i EU-parlamentet.

Den nya inrikeskommissionären säger inte rakt ut nej.

- Det är ju en fråga som diskuteras och som kommer att vara med i den dialog som jag har. Flera medlemsländer har föreslagit att man ska ha en obligatorisk solidaritet, men med flera komponenter än bara omfördelning. Och det tycker jag är ett förslag som är väl värt att diskutera, säger Ylva Johansson.

Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) verkar dock vilja hålla fast vid tidigare planer.

- Vår grundhållning är alltjämt att i svåra lägen så måste EU-länderna hjälpas åt, säger Johansson efter EU-nämndens möte i riksdagen.

TT: Så ni släpper inte på kravet om omfördelning?

- Nej, den håller vi på. Sedan får vi se hur kommissionen agerar, det vi har hört är att kommissionen i februari ska sätta ner foten om vilka av de sju rättsakterna som ska gå vidare och vilka som kanske ska omarbetas.

Efter veckans ministermöte väntar den nya EU-kommissionens första sammanträde på onsdag. Därefter åker Ylva Johansson och Margaritis Schinas direkt till Grekland på en första arbetsresa.

På flera håll inom EU har det uppfattats som att det främst är Schinas som ska hålla i asyl- och migrationspakten. Ylva Johansson betonar dock att det är hennes jobb.

- Det är jag som är ansvarig för hela migrationspaketet. Margaritis Schinas har en samordnande roll. Det är fler som kommer att ha dialoger, men det är jag som är "hubben", kan man säga, som håller ihop förhandlingarna, säger Ylva Johansson i Strasbourg.

Sju förslag som lades av EU-kommissionen under 2016 behandlas sedan lång tid tillbaka av EU-länderna och EU-parlamentet:

* Förslag om en reviderad Dublin-förordning (kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en asylansökan).

* Normer för mottagande av asylsökande, inklusive frågan om säkra länder.

* Förslag om när personer ska anses berättigade till internationellt skydd och hur länge de ska få uppehållstillstånd.

* Gemensamma regler för hur skyddet i EU ska fungera.

* Databaser för jämförande av fingeravtryck och identifiering av asylsökande.

* Skapa en gemensam asylbyrå.

* Nya ramar för vidarebosättning (kvotflyktingar).

EU-parlamentet har enats om sin linje i samtliga förslag. EU-länderna har för sin del ännu inte slagit fast någon gemensam syn kring flera av de mer laddade förslagen - exempelvis Dublin-regler och uppehållstillstånd.

Källa - 2019-12-01 19:15

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+