Trump banar väg för ny världsordning

Senaste nyheterna om Nato

Trump banar väg för ny världsordning - Från de klassiska regeringspalatsen i Mexico City och det funktionalistiska Natohögkvarteret i Bryssel i väster till de gigantiska varvsanläggningarna i Sydkorea och de mondäna affärskvarteren i Hongkong i öster - runt om i världen diskuteras med stor oro effekterna av det kommande maktskiftet i Washington.

Amerikanerna valde inte bara en ny president. De röstade också bort den liberala världsordning som gällt sedan 1945 och som under tre decennier utvecklats med presidenter som Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama.

Nu banar Trump väg för en ny världsordning där USA är skeptiskt till ett öppet internationellt handelssystem och där USA inte längre tar på sig rollen som världspolis. Det är en global världsordning som inte längre bejakar globaliseringen.

I flera länder framkallar Donald Trumps valseger stor nervositet. Det finns många premiärministrar och presidenter som sent kommer att glömma de smädelser och hot som kastats över dem i valrörelsen.

Kina och Mexiko drabbades värst av Trumps smutskastning. Han stämplade de kinesiska ledarna som opportunistiska valutamanipulatörer, mexikanerna som kriminella våldtäktsmän.

Kinas regering har hittills förhållit sig kall till Trumps krav på strafftullar på kinesiska varor, på att stänga ute Kina ur frihandelssamtalen inom WTO och på att USA vill stärka skyddet av handelsrutterna i Sydkinesiska sjön.

De har inga planer på att revaluera den kinesiska valutan för att hejda Trumps koleriska utbrott mot prisdumping och en undervärderad kinesisk varuexport. De tycks vänta och se - och hoppas att alla hot om 35-, 40- eller 45-procentiga tullavgifter på exporten till USA enbart ska visa sig vara skrämselskott.

Den mexikanske presidenten Enrique Peña Nieto gratulerade Donald Trump till valsegern, men ingen regeringschef kan vara mer nervös än honom inför maktskiftet i Washington.

"En mardröm", löd förstasidesrubriken på dagstidningen El Economista i onsdags morse.

President Nieto är väl medveten om att många av Trumps utgjutelser mot Mexiko är tomma hot. Men det är svårt för honom att vara säker på vilka hot som inte förverkligas: att bygga en tretton meter hög mur mot Mexiko, att tvinga mexikanerna att betala muren, att lägga en strafftull på 45 procent på alla mexikanska bilar som importeras till USA, att beskatta alla de pengar som mexikanska emigranter skickar hem från USA, att skrota frihandelsavtalet Nafta mellan USA, Kanada och Mexiko?

Donald Trumps seger har redan blivit dyr för den mexikanska medelklassen. Peson har tappat i värde. Alla importvaror har blivit dyrare. I nästa vecka väntas räntorna i Mexiko stiga för fjärde gången på ett år.

I Indien framstår den enes död som den andres bröd. Samtidigt som Trump gått till hårda attacker mot Kina och Mexiko har han öst beröm över indierna. Visserligen har han även anklagat Indien för att stjäla amerikanska jobb, men i betydligt vänligare tonläge.

"I det nollsummespel som finns mellan Asiens stormakter så är en förlust för Kina en vinst för Indien. Och Kina har mycket att förlora under president Trump", heter det i en ledarkommentar i India Times.

De brittiska ledarna har enbart mött beröm från Trump för att de haft modet att låta det egna folket rösta ut Storbritannien ur EU. Samtidigt fruktar den konservativa brittiska regeringen att Trump kommer att gå i otakt med dem i Rysslandspolitiken.

Trump är mindre villig än premiärminister Theresa May och EU-länderna att straffa Ryssland för annekteringen av Krim och aggressionspolitiken i Ukraina. Han är också mindre villig än de brittiska ledarna att bestraffa Ryssland och Syrien för de upprepade krigsförbrytelserna i Aleppo.

Än så länge bygger alla sådana bedömningar på gissningar. När Londontidningen The Independent påpekade att Donald Trump är en stor vän av Storbritannien bygger det nästan enbart på att han valt Skottland som platsen för världens mest exklusiva golfbana.

På samma sätt bygger många av de expertprognoser som nu cirkulerar om kommande handelskrig, försvagade militärallianser och skrotade klimatavtal på lösryckta citat ur Donald Trumps rikliga Twitterflöde.

Aldrig har väl osäkerheten om vart världen är på väg varit större än i dessa yttersta av dagar.

Källa - 2016-11-13 19:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+